Zzp of loondienst?

Wat loont nu beter: als zzp te werk gaan, of kan je er toch beter voor kiezen om in loondienst te gaan? Voordat je voor jezelf gaat beginnen, is dit vaak een vraag die jij je kan stellen. Aan beide vormen zitten zowel voor- als nadelen. Natuurlijk maak je uiteindelijk zelf de keuze of je als zzp gaat beginnen of toch in loondienst blijft. Dit artikel biedt je de mogelijkheid om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Verschil tussen zzp en loondienst

Om te beginnen is het goed om te weten wat nu precies het verschil tussen zzp en loondienst is. Het grootste verschil is natuurlijk dat wanneer je in loondienst bent, je voor een baas werkt. Als zzp’er ben jij je eigen baas en heb je verschillende opdrachtgevers. Dit laatste is belangrijk om als ondernemer gezien te worden (ook mag je niet meer dan 70 procent voor één werkgever werken). Wij zetten de voor- en nadelen van zzp en loondienst hieronder voor je op een rij.

zzp vs loondienst

Wij helpen zowel zzp’ers als particulieren in loondienst. Wil jij hulp bij je belastingaangifte, btw-aangifte en/of opgaaf ICP? Of wil je advies over andere belastingzaken? Wij helpen je graag! Vul ons contactformulier in of bel ons op 020 217 0120. 

Zzp? Check de voor- en nadelen!

Voordelen zzp

 • Eigen baas. Een reden waarom veel mensen voor zichzelf willen beginnen. Je bepaalt welke werkzaamheden je doet en wanneer je ze doet.

 • Vrijheid. Juist omdat jij je eigen baas bent, bepaal jij zelf je uren, uurloon en welke projecten je aanneemt.

 • Aftrekposten en fiscale voordelen. Word jij gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op verschillende aftrekposten (denk aan de ondernemersaftrek en MKB-winstaftrekvrijstelling). Ook mag je de zakelijke kosten die je maakt aftrekken van je winst.

 • De Kleineondernemersregeling (KOR). Begin jij net met ondernemen en is jouw omzet nog niet hoger dan € 20.000? Dan kan je gebruik maken van de KOR en hoef je geen btw-aangifte te doen.

Nadelen zzp

 • Onzekerheden. Een eigen bedrijf brengt onzekerheden met zich mee. Ben jij een dagje ziek of heb je wat minder klussen? Je wordt dan niet doorbetaald. Ook op het gebied van pensioen en sociale zekerheden loop je als ondernemer meer risico. Het is dus belangrijk dat je genoeg opzij zet.

 • Btw-aangifte. Naast de jaarlijkse inkomstenbelasting, moet je ook nog elk kwartaal de aangifte omzetbelasting (en/of opgaaf ICP) indienen bij de Belastingdienst. Wij nemen dit graag voor je uit handen!

 • Bijhouden van administratie. Meestal niet de grootste hobby van zzp’ers… Toch is het belangrijk om alles bij te houden. Twijfelt de Belastingdienst of het allemaal klopt? Dan kunnen ze dit wel eens controleren.

Loondienst? Check de voor- en nadelen!

Voordelen loondienst

 • Zekerheid. Wanneer je in loondienst bent, is er vaak een pensioenregeling. Ook zijn er zekerheden in de vorm van arbeidsongeschiktheidsverzekering en verlof. Bovendien bouw je vakantiedagen op en word je doorbetaald bij ziekte.

 • Stabiel salaris. In tegenstelling tot zzp’ers, ben je in loondienst altijd zeker van salaris.

Nadelen loondienst

 • Minder flexibel. Denk hierbij het indelen van je tijd.

 • Minder vrijheid. Je werkt ten slotte voor een baas. Jouw uren, werkzaamheden, etc. zijn vastgelegd in jouw contract. Je hebt dus meer zekerheden, maar geeft hier wel een stukje vrijheid voor op.

Zzp naast loondienst?

Wil jij beginnen als zzp’er naast je vaste baan? Of wil je de switch maken om van loondienst naar zzp te gaan, maar wil je het langzaam opbouwen? Dat is mogelijk! Sterker nog, je bent bij lange na niet de enige: er komen steeds meer parttime ondernemers bij.

Toch is het belangrijk dat je dit niet onderschat! Wil jij als zzp’er van alle fiscale voordelen genieten (bijvoorbeeld de aftrekposten)? Dan moet je best wel wat uurtjes (1.225 uur) in jouw onderneming steken. Dus stel je voor: je werkt 49 weken per jaar voor je eigen bedrijf. In dit geval moet je dus gemiddeld (1.225/49) 25 uur per week werken. Een fulltime werkweek is 40 uur. Haal hier de 25 uur vanaf die je in je eigen bedrijf stopt en er blijft nog 15 uur over voor je andere job.

Wij helpen je graag!

Heb jij net de stap gemaakt om vanuit loondienst naar zzp te gaan en kan jij wel wat hulp gebruiken bij de btw-aangifte en inkomstenbelasting? Of heb jij andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120