Zzp’er en de inkomstenbelasting

Begin jij net als zzp’er? Dan zal je vast afvragen hoeveel inkomstenbelasting je nu daadwerkelijk als zzp’er afdraagt. Hiernaast is het ook belangrijk dat je weet hoeveel je ongeveer moet betalen: je bent er zelf verantwoordelijk voor en zo kan je iedere maand iets opzij zetten. In dit artikel leggen wij uit hoe de inkomstenbelasting werkt als zzp’er.

inkomstenbelasting

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je als zzp’er?

Voor zzp’ers gelden dezelfde schijven en tarieven als die van de inkomstenbelasting voor particulieren. Hoe hoger jouw winst is, hoe meer belasting je moet afdragen. Dit komt door ons progressief belastingstelsel. Dit betekent dat zzp’ers in 2021 over hun winst tot € 65.508 37,10% belasting betalen en over hun winst vanaf € 65.508 49,50% belasting betalen. Je kan jouw winst dus vergelijken met nettoloon.

Als je een winst zou hebben van € 75.000 zou dit betekenen dat je € 28.629 aan belasting moet betalen. Dit klinkt als een erg hoog bedrag, maar hier is nog geen rekening gehouden met andere factoren die de te betalen belasting zullen verlagen. Lees verder voor deze factoren.

Heffingskortingen

Hierboven hebben wij al genoemd dat je door het progressieve belastingstelsel meer belasting betaalt wanneer je een hogere winst hebt. Een tweede reden waarom dit het geval is, is dat heffingskortingen lager worden naar mate jouw winst hoger is. Maar wat zijn deze heffingskortingen? Nou, eigenlijk heb je recht op dezelfde heffingskortingen als die van mensen in loondienst. De algemene heffingskorting zal lager worden wanneer jouw winst hoger is dan € 20.384; de arbeidskorting zal dalen wanneer jouw winst hoger uitvalt dan € 34.060.

Aftrekposten

Als zzp’er heb je recht op verschillende aftrekposten wanneer je aan de criteria voldoet. Belangrijk is dat je voor de meeste aftrekposten minimaal 1.225 uur in je onderneming moet steken. Bij aftrekposten kan je denken aan de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en de startersaftrek: wij hebben hier een aparte pagina aan gewijd. Goed om te weten is dat deze aftrekposten jouw belastbaar inkomen verminderen, dus ook het inkomen waarop de heffingskortingen worden gebaseerd. Als resultaat: minder belasting betalen!

Wanneer betaal je als zzp’er de inkomstenbelasting?

De inkomstenbelasting betaal je achteraf tussen 1 maart en 1 mei: dit maakt het des te belangrijker om geld opzij te leggen voor de belastingdienst. Ben jij niet zo’n goede spaarder? Dan is er altijd de mogelijkheid om maandelijks een bedrag aan de belastingdienst te betalen. De aangifte inkomstenbelasting als zzp’er is een stukje lastiger dan voor iemand in loondienst. De reden hiervoor is dat veel nog niet veel is ingevuld. Houd je administratie daarom goed bij en trek naast de aftrekposten ook alle zakelijke kosten van je winst af!

Btw vs. inkomstenbelasting

Zo nu en dan komt het voor dat een zzp’er denkt dat het doen van de btw aangifte voldoende is. Maar niets is minder waar: de btw aangifte en aangifte inkomstenbelasting staan volkomen los van elkaar en je betaalt dus beide!

Wij helpen je graag!

Ben jij zzp’er en heb je vragen over de inkomstenbelasting? Of kan je onze hulp wel gebruiken? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens!

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120