Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Wanneer er een dierbare is komen te overlijden heb je al genoeg aan je hoofd en het laatste waar je aan wil denken wat je moet regelen voor de Belastingdienst. Echter zijn er een aantal belastingtechnische zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom leggen wij stap voor stap uit wat er allemaal moet worden geregeld.
Wij helpen je graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Voor de overledene moet een laatste belastingaangifte gedaan worden. Dit wordt gedaan middels het papieren F-formulier. Op deze pagina lees je meer over het F-formulier.
In de meeste gevallen laat de overledene iets achter in de vorm van vermogen: de erfenis. Over deze erfenis moet wel belasting betaald worden en deze belasting is vaak niet geliefd. Voor het overlijden is hier al belasting over betaald, maar de Belastingdienst ziet dit voor jou als een inkomen. Dit wordt allemaal geregeld in de aangifte erfbelasting. Gelukkig gelden er bepaalde vrijstellingen, hierdoor hoef je niet altijd erfbelasting te betalen.
Wat verandert er aan jouw fiscale situatie als nabestaande? Misschien was je wel fiscaal partner of toeslag partner met de overledene. Het overlijden is dan van invloed op jouw eigen fiscale situatie. Je kunt er zelf voor kiezen of je fiscaal partner wil zijn tot de datum van overlijden of het gehele jaar in het jaar van overlijden.
Ben je fiscaal partner tot de datum van overlijden?
Dan kun je gewoon online aangifte doen zoals je gewend bent.
Ben je het gehele jaar fiscaal partner in het jaar van overlijden?
In dat geval moet je een papieren P-formulier invullen voor jezelf. Deze kun je aanvragen bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden 0800 – 235 83 54. Je hebt in dit geval mogelijkheid om de inkomsten en aftrekposten onderling te verdelen.
Heeft de erfenis invloed op mijn aangifte inkomstenbelasting?
In sommige gevallen wel.
Als je een erfenis ontvangt, verhoogt dit jouw eigen vermogen. En over jouw vermogen betaal je inkomstenbelasting indien je meer dan de belastingvrije voet bezit. Belangrijk om te weten is dat je een erfenis bij je vermogen op moet tellen vanaf het moment dat je er recht op hebt, ook al is de erfenis nog niet daadwerkelijk verdeeld.
Indien je de erfbelasting nog niet betaald hebt, dan mag je het te betalen bedrag opgeven als schuld in de aangifte inkomstenbelasting. Dit verlaagt het vermogen dat je bezit in box 3 en zo ook de te betalen belasting indien je meer bezit dan de belastingvrije voet.
Wat verandert er aan mijn recht op toeslagen?
De toeslag van jouw overleden toeslagpartner wordt automatisch stopgezet. Hiervan zul je binnen 5 weken na overlijden bericht krijgen. Ontvangt de overledene toch nog toeslag na overlijden? Dit bedrag zal je terug moeten betalen aan de Belastingdienst.
Daarnaast kan het zo zijn dat je na de definitieve berekening van de toeslagen van de overledene nog iets moet terugbetalen, of juist nog een bedrag ontvangt. Het kan ook zo zijn dat jouw jaarinkomen wijzigt na het overlijden, bijvoorbeeld door een nabestaandenuitkering. Pas het inkomen in MijnToeslagen hierop aan. Doe dit zo snel mogelijk zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig toeslag ontvangt.
Stijgt jouw inkomen na overlijden? Misschien kun je gebruik maken van de 10% regeling. Dit kan alleen als de toeslag voorheen op de naam van de overledene stond en na overlijden op jouw naam is komen te staan. Lees hier meer over de 10% regeling.
Hier kun je meer informatie vinden met betrekking tot een overlijden en jouw recht op toeslagen.
Als je nog vragen hebt over de erfbelasting of het F-formulier kan je altijd contact opnemen met de BelastingTelefoon voor nabestaanden op 0800 – 235 83 54.
Maar uiteraard helpen wij je ook graag. Neem vrijblijvend contact met ons op. Vul ons contactformulier in of bel ons op 020 – 2170120.
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
020 – 2170120
Amsterdamseweg 71A
1182 GP Amstelveen
E. info@belastingbespaarders.nl
T. 020 – 2170120
Maandag tot Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 08:30-17:00
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752