Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Het belonen van werknemers gebeurt niet altijd middels loonbetaling. De werkgever heeft belang bij verschillende beloningssystemen om bijvoorbeeld goede medewerkers aan boord te houden of om externe medewerkers aan te trekken. Veel werkgevers kiezen ervoor om een deel van het loon uit te betalen via werknemersparticipatie.
Werknemersparticipatie kan verschillende vormen aannemen. Er kunnen aandelen worden uitgegeven, maar ook aandelenopties of RSU’s (restricted stock unit).
Mocht je als werknemer hiermee te maken krijgen, dan kan het fiscaaltechnisch ingewikkeld worden wanneer sprake is van een grensoverschrijdende situatie. De fiscale gevolgen zijn per vorm van werknemersparticipatie verschillend. Daarom wordt er een overzicht gepresenteerd zodat je weet wat er in jouw situatie relevant is.
Wij helpen je graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Lees meer over de inkomstenbelasting regels met betrekking tot aandelenopties.
Bij aankomst van een aandeelhouder in Nederland is het van belang om te bepalen welk deel van de waardegroei in Nederland belastbaar is. Dit betreft het deel dat is ontstaan tijdens de Nederlandse periode.
De hoogte van de verkrijgingsprijs van de aandelen wordt vastgesteld op de marktwaarde op het moment van immigratie. Dit kan ertoe leiden dat de aandeelhouder te maken krijgt met een step-up of een step-down.
De step-up/step-down methode wordt alleen toegepast als het aandelen betreft in een in het buitenland gevestigde vennootschap.
Alle waardegroei na het moment van immigratie is relevant voor de Nederlandse belastingheffing. Als in de Nederlandse periode aandelenopties worden verkocht, worden de inkomsten daaruit in de Nederlandse belasting opgenomen.
Bij remigratie is de step-up/step-down methode niet van toepassing. De waarde van de opties worden gesteld op dezelfde waarde op het moment van emigratie. Indien er sprake is van een conserverende aanslag die nog niet betaald is, wordt deze verminderd met het bedrag dat nog openstaat. Mocht de conserverende aanslag wel of deels betaald zijn, dan verhoogt dit de verkrijgingsprijs van de opties.
Opties worden niet op dezelfde manier in de belastingheffing betrokken zoals aandelen. Het grote verschil tussen aandelen en opties is het moment van heffing. Het belastbare voordeel van opties wordt berekend op het moment dat de opties worden uitgeoefend. In tegenstelling tot aandelen waar het moment wordt gesteld op het uitgeven van aandelen.
De hoogte van het belastbare inkomen uit opties is het verschil tussen de werkelijke waarde minus de verkrijgingsprijs van de optie of andere kosten die in rekening zijn gebracht. Mocht er sprake zijn van dubbele belastingheffing dan is het van belang om het belastingverdrag te raadplegen. Het inkomen moet worden verdeeld naar rato van de werkzaamheden die verricht zijn in het buitenland en in Nederland.
Een veel voorkomend beloningssysteem is de toekenning van RSU’s aan werknemers. Dit zijn opties die worden uitgegeven met de restrictie tot uitoefening daarvan tot het moment van vesting. Op het moment dat aan alle voorwaarden wordt voldaan, gaat het eigendom over op de werknemer (vesting). Op dit moment wordt het belastbare voordeel berekend. Op het moment dat de aandelen worden verkocht kan aan deze verplichting worden voldaan door de verschuldigde belasting te betalen.
Op het moment dat de RSU wordt uitgeoefend wordt over het behaalde voordeel belasting betaald. Veelal door het werkland en het woonland. Hoe worden deze heffingsrechten verdeeld? Het totale belastbare bedrag is verdeeld middels de tijd dat de werknemer woonachtig is in Nederland.
Indien de totale waarde van jouw aandelen/opties/RSU’s direct of indirect 5% of meer bedragen, dan ben je een aanmerkelijkbelanghouder. De voordelen die worden behaald middels de aandelen/opties/RSU’s worden belast tegen een tarief van 26,9% in 2021.
Verondersteld dat de totale waarde minder dan 5% is, dan vallen de inkomsten in box 3. De daadwerkelijke behaalde winsten hoeven niet opgegeven te worden in box 3. De inkomsten over de waarde van het vermogen worden in de heffing betrokken. In box 3 geldt een heffingsvrij vermogen van €50.000 en met een fiscale partner €100.000.
Door de enorme hoeveelheid aan informatie en ingewikkelde constructies kan het voorkomen dat je niet de juiste informatie aangeeft bij de Belastingdienst wat kan leiden tot een onjuiste belastingaangifte. De BelastingBespaarders zorgt ervoor dat een duidelijk en helder overzicht wordt gemaakt met de juiste berekeningen met betrekking tot jouw portefeuille. Op die manier betaal je het correcte bedrag en heb je gelijk het overzicht. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je begrijpt wat er precies gebeurd is, dus lichten wij dit graag toe.
Heb je vragen met betrekking tot werknemersparticipatie en immigratie of remigratie? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op via onze onderstaande gegevens.
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
020 – 2170120
Amsterdamseweg 71A
1182 GP Amstelveen
E. info@belastingbespaarders.nl
T. 020 – 2170120
Maandag tot Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 08:30-17:00
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752