BTW-aangifte tips voor het vierde kwartaal

De btw-aangifte van het vierde kwartaal moet weer gedaan worden. Het is de laatste aangifte van 2023 en hiermee sluit je dus het btw-jaar af. De deadline is 31 januari, wat betekent dat je uiterlijk deze dag de aangifte moet doen en de mogelijke betalingen moeten ook betaald zijn. Omdat dit de laatste aangifte van het jaar is, gaat het ook iets anders dan de andere drie aangiftes. Wij geven hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je zonder zorgen de btw-aangifte kan doen!

1. Check, check, dubbel check

Bij het doen van deze btw-aangifte is het verstandig om je gehele aangifte van 2023 te controleren. Kloppen de andere aangiftes ook en heb je niet per ongeluk iets twee keer ingevoerd? Stel je voor dat er toch een fout zit in één van de eerdere aangiftes, een vergeten factuur of een zaak die dubbel is ingevoerd bijvoorbeeld, dan kan je deze nog corrigeren. Zolang het te corrigeren bedrag onder de €1000 ligt, kan je het meenemen in deze vierde btw-aangifte. Zodra het bedrag hierboven ligt, moet je het melden via het suppletieformulier omzetbelasting. Deze is gemakkelijk te vinden op de website van de Belastingdienst. 

2. Vergeet je auto niet

Het gebeurt vaak genoeg. Je hebt een auto die je zowel zakelijk als privé gebruikt, maar je vergeet dat er hier kosten aftrekbaar zijn bij de btw-aangifte! Net als kosten voor zakelijke laptops en dergelijke kantoorartikelen, kan je ook (een deel van) de btw voor de auto aftrekken. Let op, alleen de btw voor het zakelijk gebruik van de auto is aftrekbaar. De btw voor het privé gebruik moet je wel gewoon betalen. Weet je niet hoe je dit verschil moet berekenen? Neem gerust contact met ons op! 

3. Niet (geheel) betaalde facturen

Helaas kan het gebeuren dat een klant de factuur niet (geheel) betaalt. Klanten krijgen hier één jaar de tijd voor. Over deze factuur heb je voor die tijd natuurlijk al btw moeten betalen, wat het natuurlijk nog vervelender maakt. Je hebt geen geld ontvangen, maar je hebt er al wel btw voor moeten betalen. Zo verlies je geld op je werk. Gelukkig snapt ook de Belastingdienst dat dit niet werkt voor zelfstandig ondernemers. Wanneer het zeker is dat de klant niet meer gaat betalen, kan je je btw (gedeeltelijk) terugvragen bij deze btw-aangifte.

Nog even alles samengevat. Check niet alleen of deze laatste aangifte klopt, maar ook of de vorige compleet en correct zijn. Vergeet niet dat kantoorartikelen en de btw voor je auto aftrekbaar kunnen zijn en vraag de btw terug van facturen die al minimaal een jaar geleden betaald hadden moeten worden. Heb je nog vragen over specifieke belastingproblemen of twijfels? Laat het ons weten. Wij kunnen zonder twijfel helpen! Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120