Jubelton per 2023 fors omlaag

De vele ophef over de jubelton zal je vast niet ontgaan zijn. Nu kunnen mensen tussen de 18 en 40 jaar nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning van €106.671 krijgen. Het kabinet spreekt al een tijd over het afschaffen van de jubelton. Maar nu zijn ze er over uit: de jubelton gaat eruit en snel ook. Per 1 januari 2023 zal de vrijstelling voor eigen woning nog maar €27.231 bedragen; per 1 januari 2024 is de jubelton volledig afgeschaft.

Wat is een jubelton?

De jubelton, ook wel de belastingvrije schenking voor eigen woning, was bedoelt om de woningmarkt in beweging te krijgen. Zoals je vast wel weet is dat nu niet meer nodig. In tegenstelling, de woningmarkt is oververhit. Juist nu zorgt de jubelton voor ongelijkheid onder starters en hogere huisprijzen. Daarom wilt het kabinet er van af en dat gaat nu dus ook echt gebeuren. De belastingvrije schenking voor eigen woning wordt in twee stappen afgebouwd.

Vanaf 2023: jubelton even hoog als de eenmalige vrije schenking

Naast de vrijstelling voor de eigen woning, krijgen ouders de mogelijkheid om hun kind eenmalig een vrije schenking te doen van €27.231. Zij moeten wel de keuze maken of zij kiezen voor de vrije schenking of de schenking voor eigen woning, beide mag niet. Maar vanaf 1 januari 2023 wordt de jubelton dus gelijkgesteld aan dit bedrag. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen de jubelton en vrije schenking in 2023? Het verschil is dat je de jubelton van iedereen mag krijgen. Dus ook van jouw opa of oma en in principe zelfs van een vage kennis. Dat laatste gebeurt natuurlijk vrijwel nooit, maar het mag wel. De eenmalige vrije schenking mag alleen gedaan worden van ouder naar kind.

Vanaf 2024: jubelton volledig afgeschaft

Vanaf 1 januari 2024 zal de schenking voor eigen woning dus volledig worden afgeschaft. Vanaf dit jaar kunnen alleen ouders nog de verhoogde vrije schenking van €27.231 gebruiken.

Wat zal dit betekenen voor jou?

In 2022 is de belastingvrije schenking voor eigen woning nog €106.671,-. Vanaf 2024 dus nihil, met de hoop de woningmarkt wat eerlijker te maken. Maar wat zijn de alternatieven? Je mag natuurlijk nog steeds de jubelton schenken, alleen betaal je over het bedrag boven de €27.231 schenkbelasting (tot €130.000 betaal je 10% van ouder naar kind).

Ook de familiebank is een optie om je kinderen te helpen bij het financieren van een woning. Met de stijgende woningprijzen kan het ingewikkeld zijn om een huis te financieren, vooral voor starters op de woningmarkt. Ook fiscaal gezien is de familiebank voordelig: de rente voor de geldlener is aftrekbaar en de geldschieter zal meer rente ontvangen dan wanneer het geld op de bank staat. Wel zitten een aantal voorwaarden verbonden aan de familiebank.

Wij helpen je graag!

Zoek jij advies over schenken, de jubelton of de familiebank? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120