Prinsjesdag 2021: de plannen voor 2022

Vandaag – de derde dinsdag van september – is het Prinsjesdag 2021. De dag waarop onze koning de troonrede uitspreekt en zo het nieuwe werkjaar van de Eerste- en Tweede Kamer (Staten-Generaal) opent. Ook is het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigd aan de Tweede Kamer. Hierin staat hoeveel geld de regering in 2022 voor de plannen beschikbaar stelt en waar dit geld vandaan komt.

Prinsjesdag algemene beschouwingen

Over deze plannen gesproken; in dit artikel zetten wij de belangrijkste fiscale wijzigingen van het Belastingplan 2022 op een rij.

Eigenwoningregeling op de schop

Vanaf 1 januari 2022 zal de eigenwoningregeling worden aangepast op drie onderdelen: de bijleenregeling, aflossingsstand en bestaande eigenwoningschuld. Deze wijziging is er voor partners die samen een woning kopen en één partner hiervoor al een eigen koopwoning had. Of wanneer je samen een koopwoning hebt, maar jouw partner is overleden. Het doel van de wijzigingen is om onbedoelde beperkingen van renteaftrek in deze situaties te voorkomen. 

  • Bijleenregeling: het komt erop neer dat wanneer één partner een eigenwoningreserve heeft, hij of zij de eigenwoningschuldruimte van de partner mag benutten.

Thuiswerkvergoeding

Het thuiswerken zal er nog wel even inblijven, maar dit kan ervoor zorgen dat je als werknemer extra kosten maakt. Om deze reden mag jouw werkgever vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding uitkeren van maximaal € 2 per dag.

Heffingsmoment aandelenopties

In plaats van salaris kunnen werkgevers aandelenopties aanbieden. Hierover moet belasting worden betaald, omdat het een vorm van loon is. Nu is het nog het geval dat er belasting wordt geheven als ze worden omgezet in aandelen. Het probleem is dat de aandelen nog niet altijd mogen worden verkocht op dit moment, waardoor de belasting hierover vaak te hoog is om daadwerkelijk te kunnen betalen. Vanaf 2022 mogen medewerkers zelf kiezen wanneer belasting wordt geheven. In principe is dit wanneer de aandelen verhandelbaar zijn. Heb je dan niet voldoende eigen geld om het belastingtarief te betalen? Dan heb je de mogelijkheid de aandelen te verkopen.

Verlaging Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Vanaf 2022 zal de inkomensafhankelijke combinatiekorting worden verlaagd. De reden voor deze verlaging is om de uitbreiding van het ouderschapsverlof te compenseren (per augustus 2022). De maximale IACK wordt verlaagd met € 318.

Geen afscheid van de jubelton

De jubelton is een belastingvrije schenking die is bedoeld voor de eigen woning. Naast dat het de vermogensongelijkheid verhoogt, drijft de jubelton de huizenprijzen alleen maar verder omhoog. Ondanks onze verwachtingen, nemen we in 2022 nog geen afscheid van de jubelton.

Wij helpen je graag!

Roepen de plannen van Prinsjesdag 2021 vragen bij je op? Of wil je gewoon spreken met een belastingadviseur? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120