Vermogensbelasting, hoe werkt het?

Niet alleen over je inkomen betaal je inkomstenbelasting, maar ook over je vermogen. Maar wat houdt het vermogen precies in en hoe wordt daar belasting over berekend? Zijn het de spullen die je bezit, aandelen, spaargeld of alles bij elkaar, wij leggen het kort en krachtig uit.

Wat is je vermogen?

Als je rondkijkt, zie je al veel van je vermogen. Het begint al bij je huis. Onroerend goed wordt gezien als deel van je vermogen. Dit wordt meegenomen in box 1 of box 3 afhankelijk van of het je hoofdverblijf is of niet. Naast de zichtbare eigendommen zijn er natuurlijk ook de onzichtbare eigendommen. Dit betekent dat niet alleen je (spaar)geld, maar ook je beleggingen in aandelen en/of fondsen worden meegenomen in de berekening. Andere investeringen, zoals een pensioenspaarrekening of een levensverzekering, tellen alleen mee voor je vermogen als je niet aan de voorwaarden voor een vrijstelling voldoet.

Jouw eigen woning, dus jouw hoofdverblijf, zal niet als vermogen worden belast voor de inkomstenbelasting, maar zal worden belast in box 1 (inkomsten uit werk en eigen woning). Een tweede woning valt echter wel onder het belastbare vermogen in box 3.

Als je antiek meubilair bezit of kunst die veel geld waard is, dan wordt dat niet standaard meegenomen in je vermogen. Wanneer je deze voorwerpen bezit om je huis mee te decoreren en alleen voor privédoeleinden gebruikt, zal het onder de vrijstelling vallen en niet in box 3 worden belast.

Alle genoemde dingen bij elkaar is nog niet je vermogen. Dit zijn je bezittingen. Om je vermogen te kunnen berekenen doe je je bezittingen min je mogelijke schulden. Je schulden kunnen bestaan uit creditcardschulden, andere persoonlijke schulden en hypotheken voor woningen die niet je hoofdverblijf zijn. Let wel op dat er nog een drempel bestaat van € 3400. Jouw schulden mag je tot dat bedrag dus niet aftrekken. Wanneer je met een fiscaal partner aangifte doet, verdubbelt deze drempel. In dat geval trek je € 6800 van jouw schulden af.

Vermogensbelasting over antieke auto's

Hoe wordt vermogensbelasting berekent?

Je vermogen wordt belast in box 3. In die box wordt je vermogen in drie verschillende categorieën verdeeld: bank- en spaartegoeden, beleggingen plus andere bezittingen en als laatste je aftrekbare schulden. Omdat er niet wordt gekeken naar het daadwerkelijke rendement, wordt er op elke categorie een ander fictief rendement percentage toegepast. Het percentage voor je beleggingen en overige bezittingen staat al vast, dat is 6.04%. De percentages voor je bank- en spaartegoeden en aftrekbare schulden worden begin 2025 bekend gemaakt. De kans is erg groot dat die voor de spaartegoeden rond de 1.03% komt te liggen en voor je aftrekbare schulden rond de 2.47%.

Hoe werken die fictieve rendementen verder? Stel je voor dat het percentage voor bank- en spaartegoeden inderdaad 1.03% is. Dan wordt 1.03% van de waarde op 1 januari belast tegen het belastingtarief van 2024, wat 36% is. Gelukkig is er ook nog het heffingsvrij vermogen. Dit is het vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dat is € 57.000 per persoon.

Het blijft verstandig om professioneel advies te vragen over belastingkwesties. Het kan iedereen overkomen dat er ergens overheen wordt gekeken of dat er toch een foutje wordt gemaakt. Hier kan helaas wel een boete tegenover staan. Heb je dus nog vragen of wil je gewoonweg graag samen met een belastingadviseur kijken of alles klopt, dan kan je altijd bij ons terecht. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat je met een gerust hart de belastingen van je to-dolijst kan strepen.

Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.