Wat te doen met de belasting | Eindejaarstips voor 2023

Aan het einde van het jaar staan de to do lijsten vol. Cadeautjes kopen voor Sinterklaas of Kerst, goede voornemens bedenken en natuurlijk de voorbereidingen voor een nieuw belastingjaar. Helaas kunnen wij niet helpen bij de eerste twee, maar de belastingen hoeft niet zo veel werk te zijn. Neem onderstaande eindejaarstips even door en voor je het weet kan je met een gerust hart die taak van je lijst afstrepen.

7 eindejaarstips voor 2023

1.

Woon jij samen met je partner? Regel voor het einde van het jaar fiscaal partnerschap en maak zo gebruik van fiscale voordelen over het afgelopen jaar.

Oftewel, je kan geld besparen door een fiscaal partnerschap aan te gaan. Dan moet je uiteraard wel een partner hebben, samenwonen en een samenlevingscontract tekenen.

2.

Ben je van plan een huis te kopen? Dan kan je wellicht als starter beter nog even wachten, de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gaat namelijk omhoog van €440.000 naar €510.000.

Kortom, wanneer je als starter een huis wil kopen en het budget is boven €440.000 maar maximaal €510.000, dan kan je beter geduld hebben. Vanaf het nieuwe jaar hoef je dan namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen en houd je geld over voor de eerste nieuwe meubels!

3.

Heb je nog geen aangifte gedaan over 2018? Doe dit uiterlijk 31 december 2023, want na vijf jaar is dit niet meer mogelijk.

Rond april moet iedereen belastingaangifte doen en een paar maanden later ontvang je dan de aanslag waarin staat hoeveel geld je terugkrijgt of nog moet betalen. Heb je dit voor 2018 nog niet gedaan? Dan is het dus belangrijk om dit snel te doen, zeker als je verwacht nog iets terug te krijgen!

4.

Heb je in 2021 een schenking voor je eigen woning gekregen, maar heb je het nog niet besteed? Doe dat nog voor 2024. Zo kan je gebruik maken van de schenkingsvrijstelling eigen woning. Vanaf het nieuwe jaar wordt deze afgeschaft.

Als bijvoorbeeld je ouders een schenking hadden gedaan voor jouw nieuwe huis en je maakt er in 2023 gebruik van, dan hoef je er (zolang je onder de vrijstelling blijft) geen belasting over te betalen. Wanneer je hiermee wacht tot 2024, dan moet je er wel belasting over betalen.

5.

Zijn er nog aftrekposten die je wil benutten? Wacht niet tot 31 december. Niet alle banken verwerken transacties binnen een dag, waardoor de transacties pas 1 of 2 januari zichtbaar zijn. Deze zouden dus niet aftrekbaar zijn in 2023.

Dat zou ook zonde zijn. Dan denk je op tijd te zijn met de aftrekposten, verwerkt je bank het net te laat. Het is dus handiger om het een week van tevoren te doen.

6.

Heb je jouw vermogen op een reguliere bankrekening staan of zit het in aandelen? Dit kan een groot verschil maken voor de vermogensbelasting. 1 januari 2024 is de nieuwe peildatum voor de vermogensbelasting en alles wat je op dat moment bezit wordt meegeteld. De laatste weken van 2023 zijn een goed moment om bijvoorbeeld te denken aan het extra aflossen van de hypotheek of om een schenking te doen aan familie.

In andere woorden, het kan slim zijn om bepaalde transacties dit jaar nog te doen om minder vermogen te hebben op 1 januari, zodat er minder vermogensbelasting betaald dient te worden.

7.

Is het voordeliger om lijfrenteuitkeringen te ontvangen in 2023 of 2024? In het nieuwe jaar zijn de belastingtarieven lager en dus ook de teruggave. Als je inkomen lager is dan ongeveer €38.000, kan het tussen de 1.45% en 16.37% belasting schelen.

Het ligt dus aan je inkomen of de tarieven voordeliger zijn in 2023 of 2024. Uiteraard kan een van onze adviseurs altijd even met je meekijken.

Heb je na deze informatie nog vragen? Heel begrijpelijk. Gelukkig kunnen wij daarbij helpen. Neem gerust contact op met De BelastingBespaarders, laat ons je vragen beantwoorden en dan kan jij je weer focussen op alle cadeaus en goede voornemens.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120