Ondernemer die zich afvraagt of hij voor inkomstenbelasting kwalificeert.

Kwalificeer jij als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als je zelfstandig ondernemer bent, betekent dit niet automatisch dat je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Kwalificeer jij voor de Belastingdienst dan wel of niet als ondernemer? Hier zijn verschillende criteria voor. Nee, dit zijn geen vaste regels. De Belastingdienst checkt het vaak op individuele basis. Onderstaande criteria zijn puur richtlijnen. Als je aan de meeste voldoet, is de kans groot dat je inderdaad ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Voldoe je aan geen of weinig van de criteria, dan is de kans groot dat je nog even aan de slag moet voordat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting kwalificeert.

1.

Kan je zelfstandig beslissingen maken over jouw onderneming? Je bent eigen baas en onafhankelijk van een werkgever, je kunt dus zelf bepalen hoe, waar en wanneer je het werk uitvoert bijvoorbeeld.

2.

De zelfstandigheid kan worden versterkt door het hebben van meerdere opdrachtgevers. Een voorbeeld hiervan is een tekstschrijver die voor verschillende bedrijven artikelen schrijft.

3.

Ben je actief op zoek naar opdrachten? Dit is ook een pluspunt in de ogen van de Belastingdienst.

4.

Genoeg kapitaal om je bedrijf draaiende te houden is belangrijk. Als ondernemer moet je kunnen investeren in bedrijfsmiddelen, verzekeringen en wellicht reclame om meer klanten te bereiken.

5.

Ben je zelf de pineut als opdrachtgevers niet betalen of als je een opdracht niet op tijd af krijgt door bijvoorbeeld ziekte? Dan loop je ondernemersrisico en ziet de Belastingdienst je sneller als een ware ondernemer.

Zoals al werd uitgelegd zijn dit de richtlijnen waar de Belastingdienst naar kijkt. Wil je graag meer informatie? Doe de ondernemerscheck om te kijken of je als ondernemer kwalificeert.

Ondernemer of niet?

Je kan dus zelfstandig ondernemer zijn en niet als ondernemer kwalificeren voor de inkomstenbelasting. Maar hoe gaat de Belastingdienst hiermee om? Als je bent ingeschreven als zelfstandig ondernemer bij de KvK ben je in de meeste gevallen ondernemer voor de omzetbelasting. Ongeacht of je kwalificeert als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting doen. Het verschil tussen wel en niet als ondernemer gezien worden ligt in het feit of jouw inkomen wordt gezien als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. In beide gevallen ben je belastingplichtig voor omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Als ondernemer heb je ook recht op een aantal aftrekposten, waar je anders geen aanspraak op kunt doen. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur. Hiermee wordt een vast bedrag afgetrokken van je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Hetzelfde geldt voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een percentage van je aanschafkosten voor bedrijfsmiddelen, zoals laptops en tablets, kan ook worden afgetrokken van je winst.Als startende ondernemer krijg je hulp van de belastingdienst in de vorm van een extra aftrekpost (de startersaftrek). Dit zijn allemaal voorbeelden van ondernemersfaciliteiten, waar je helaas geen gebruik van kan maken als je niet als ondernemer kwalificeert en dat kan best veel schelen in de aangifte inkomstenbelasting.

Zo heeft iedere zelfstandig ondernemer die voldoet aan het urencriterium recht heeft op de zelfstandigenaftrek van €5.030,-. En de startersaftrek mag in de eerste vijf jaar drie jaar worden toegepast. Dit is een vermindering van je belastbare winst, van €2.123,- (2023). Als je in een belastingjaar voor meer dan €2.601,- (2023) investeert in bedrijfsmiddelen, heb je tot een bepaald bedrag recht op een extra aftrekpost van 28% (2023) van het geïnvesteerde bedrag. De MKB-winstvrijstelling is voor iedereen die als ondernemer kwalificeert voor de inkomstenbelasting. Deze vrijstelling is 14% (2023) van je winst, nadat alle vorige aftrekposten zijn toegepast.

Alle informatie op een rijtje

Het is best veel informatie, vandaar dat we het nog kort voor je samenvatten.

Je kan als ondernemer worden gezien door de Belastingdienst als:

  • Je zelfstandig bent
  • Meerdere opdrachtgevers hebt
  • Actief zoekt naar nieuwe opdrachtgevers
  • Genoeg kapitaal hebt
  • Ondernemersrisico loopt

Als je inderdaad een ondernemer bent, ziet de belasting er ongeveer als volgt uit:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting
  • Je mag gebruik maken van ondernemerskortingen.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Belasting blijft voor velen een lastig onderwerp. Hoe werkt de startersaftrek en wat is het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting? Gelukkig staan wij klaar om je daarbij te helpen. Neem gerust contact of vul ons contactformulier in.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120