Buitenlandse klant

Wat te doen met de BTW bij een buitenlandse klant?

In het buitenland kunnen de BTW-regels er heel anders uitzien. Per land gelden er bijvoorbeeld verschillende BTW tarieven. Ook in Nederland kan het toepassen van het BTW-tarief anders werken als je samenwerkt met buitenlandse klanten. Geen makkelijk onderwerp! Dit artikel is een goed beginpunt om meer inzicht te krijgen in de verschillende vormen van regelgeving.

Helpen met BTW regels

Laten we eerst naar de basics kijken. Wanneer kan je te maken hebben met andere BTW-regels? Bijvoorbeeld wanneer een klant of bedrijf niet gevestigd is in Nederland. Wellicht heb je een zakelijke klant uit Duitsland of een particuliere klant uit Brazilië, het is dan verstandig om vooraf te controleren hoe je om moet gaan met de BTW.

Dan nu naar de volgende stap, want waar moet je bij een buitenlandse klant dan op letten? Er gelden andere regels voor verschillende type buitenlandse klanten en ook het leveren van goederen of diensten kan verschil uitmaken. Wij leggen hier de belangrijkste regels uit voor drie type situaties, namelijk: het leveren van diensten aan een B2B klant in een ander EU-land, het leveren van diensten aan een B2B klant buiten de EU en het leveren van diensten aan een particuliere klant buiten Nederland.

 • Een zakelijke klant binnen de EU

  Een intracommunautaire dienst (BTW verleggen)
  In dit geval is de dienst doorgaans belast in het land van de klant. Dit betekent dat de klant zelf de BTW moet berekenen en betalen in zijn eigen land.

  Op de factuur dien je dan het bedrag zonder BTW toe te passen en tevens noteer je op de factuur: BTW verlegd.

  De ICP aangifte
  Naast de bekende BTW-aangifte, dien je dan ook ICP aangifte te doen.  Hier rapporteer je transacties tussen jou en de buitenlandse (maar wel Europese) klant.

 • Een zakelijke klant buiten de EU

  Het BTW-tarief
  Diensten voor zakelijke klanten buiten de EU zijn doorgaans belast met het 0% BTW-tarief. Op deze facturen bereken je dus geen BTW en voor deze diensten hoef je ook geen ICP aangifte te doen. Makkelijk hè?

 • Een particuliere klant buiten Nederland

  Nederlandse BTW
  Wanneer je met een buitenlandse particulier samenwerkt, gelden er  doorgaans de reguliere Nederlandse btw-tarieven. Let wel op: hier zijn verschillende uitzonderingen op. Wil je echt zeker weten de te hanteren BTW-regels zijn voor jouw klant? Dan kan je altijd de BTW-tool van de Belastingdienst invullen.

Het blijft verstandig om dubbel te checken of er voor jouw bedrijf wellicht toch andere regels gelden. Bij het leveren van goederen zijn de BTW-regels bijvoorbeeld alweer anders. Uiteraard helpen de adviseurs van De BelastingBespaarders je hier graag bij. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120