Wat is ‘middeling’ en hoe werkt het?

Is jouw jaarinkomen flink op en neer gegaan in de afgelopen drie jaar? Oh, dan ken je de term middeling zeker wel. Nee? Lees dan snel door, want door te middelen kan je belasting terug krijgen! Let wel op, want vanaf 1 januari vervalt deze regeling, waardoor je het alleen nog kan doen over het tijdvak van 2022, 2023 en 2024.

Stel je voor dat je inkomen de afgelopen drie jaar erg heeft geschommeld. Het ene jaar verdiende je meer en het volgende weer minder. Met middeling kan je het gemiddelde inkomen van die drie jaar berekenen. Als je bijvoorbeeld het eerste jaar €0,-, het tweede €40.000 en het derde €50.000 hebt verdient, is het gemiddelde €30.000. Naar dat bedrag kijkt de Belastingdienst.

Vervolgens gaat de Belastingdienst aan de slag. Hoeveel belasting zou je moeten betalen als er alleen naar dat gemiddelde (€30.000) gekeken wordt? In andere woorden, ze gaan dus je belasting herberekenen. Zou je minder belasting hebben betaald als je inkomen in die drie jaar €30.000 (het gemiddelde) was geweest in plaats van het schommelende inkomen?  

Hierna zijn er twee mogelijke wegen. Uit deze nieuwe berekening kan een lager bedrag komen dan wat je eigenlijk al hebt betaald. In dat geval krijg je waarschijnlijk geld terug indien die hoger is dan de drempel van €545. Het gebeurt niet vaak, maar uiteraard kan er ook een hoger bedrag uitkomen. Moet je dan extra belasting betalen? Nee, geen zorgen, dat hoeft gelukkig niet!

Dus, nog even alle informatie samengevat. Hoe werkt middeling precies? Middeling heeft drie stappen:

  1. Je gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar wordt berekend.
  2. De Belastingdienst berekent opnieuw je belasting (wat was de belasting geweest als je de afgelopen drie jaar elke keer het gemiddelde als jaarinkomen had).
  3. Komt die nieuwe belasting lager uit dan wat je al hebt betaald? Dan krijg je waarschijnlijk geld terug als de teruggave hoger is dan de drempel €545.

Hopelijk snap je nu beter wat mensen bedoelen met middeling. Vind je het nog een beetje spannend om alles zelf te doen? Belastingen blijft voor velen een lastig onderwerp, al die cijfertjes en regels. Wij bij de BelastingBespaarders snappen dat. Gelukkig kennen wij al die regels maar al te goed en helpen wij je graag. Vul dus vooral het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120