Wat is een familiehypotheek?
Heb jij al eens gehoord van een familiehypotheek? Een huis kopen is een spannend proces en in de huidige woningmarkt kan het zomaar zijn dat je zelfs moet overbieden om jouw droomwoning te kunnen krijgen. Bij de bank een hypotheek aangaan is dan doorgaans stap twee, toch zijn er ook andere mogelijkheden. Een daarvan is de familiehypotheek, dit is een constructie waar kinderen een hypotheek nemen bij bijvoorbeeld de ouders. Een van de voordelen hiervan is bijvoorbeeld dat je niet vast zit aan de maximale leencapaciteit bij de bank, want tussen jou en jouw ouders mag je zelf het hypotheekbedrag bepalen.
Wat is een familiehypotheek
Het lijkt op een normale hypotheek, maar in dit geval leen je niet van een bank, maar van een familielid. Ouders doen dit bijvoorbeeld vaak als hun kind moeite heeft om een hypotheek voor een huis te krijgen. De ouders zijn dan de geldschieters. Laat je wel goed adviseren want om de lening aan de fiscale eisen te laten voldoen moet je wel rekening houden met de gestelde voorwaarden vanuit de Belastingdienst.
Wat zijn de voorwaarden?
De afspraken (voorwaarden) die je met het familielid afspreekt, kunnen natuurlijk variëren. Iedereen kan namelijk tot een bepaalde hoogte zelf bepalen welke afspraken er aan de lening verbonden zijn. Wel zijn er enkele voorwaarden die de Belastingdienst stelt om de lening aan de fiscale eisen te laten voldoen.
Lening voor de eigen woning
De lening moet gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning, het verbouwen of onderhouden daarvan. Je mag ook de erfpacht met de lening afkopen.
30-jaars aflostermijn
De lening moet maximaal binnen 30 jaar annuïtair of lineair afgesloten worden. Is de lening voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan geldt deze voorwaarde niet. Al deze afspraken dienen vastgelegd te worden in een leenovereenkomst.
Marktconforme rente
De rente die je gaat betalen over de familiehypotheek moet in lijn zijn met de hypotheekrente die je zou betalen als je een hypotheek bij een bank afsluit. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen op. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal voorbeelden uitgewerkt.
De rente moet betaald worden
De rente moet echt aan jouw ouders betaald worden! Hebben jouw ouders gezegd dat je de rente niet hoeft te betalen? Dan is de rente ook niet aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting.
Geen fiscale partners van elkaar
Je mag met de geldverstrekker (jouw familielid) geen fiscale partners zijn. Indien dit wel het geval is betekent dit dat de rente niet aftrekbaar is.
Hoe leg je de voorwaarden vast?
Alle afspraken over de familiehypotheek moeten op papier vast worden gelegd. Om te zorgen dat alles aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet, is het verstandig om de leningsovereenkomst vast te laten leggen door bijvoorbeeld een belastingadviseur of een notaris. Deze kan dan helpen om alle afspraken duidelijk op te schrijven, zodat jullie allebei (de geldnemer en geldgever) weten waar jullie aan toe zijn.
Wat zijn de voordelen van een familiehypotheek?
Voor jou, de geldnemer, is het vaak makkelijker om een lening te krijgen bij een familielid dan bij een bank. Familieleden kennen jou immers beter en kijken anders (wellicht minder streng) naar jouw financiële situatie dan de bank.
Voor de geldgever (het familielid) zijn er ook voordelen. De meeste mensen hebben hun geld op spaarrekeningen staan. Hier kan je rendement op behalen door de rente die hierop wordt ontvangen, vaak is de rente op een spaarrekening echter laag. Wanneer je dat geld uitleent aan een familielid, kan het rendement hoger zijn doordat de hypotheekrente een stuk hoger ligt dan de rente op de spaarrekening.
Kortom, een familiehypotheek is een lening tussen familieleden. Hierdoor kan de geldnemer makkelijker een hypotheek krijgen dan bij een bank en kan de geldgever wellicht meer rendement maken. Natuurlijk komt ook zo’n hypotheek met voorwaarden en afspraken. Klinkt een familiehypotheek als een goede optie voor jou? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om alle informatie door te nemen en te zorgen dat jij je hypotheek op een juridische correcte manier kan afsluiten met je familielid. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Hulp bij jouw belastingaangifte
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.
contactformulier in en wij nemen contact met je op
Vul onsbericht naar 020 – 2170120
Stuur je