Belasting besparen? Benut jouw jaarruimte!

Iedereen is natuurlijk altijd opzoek naar manieren om extra belasting te kunnen besparen, maar heb je daarbij al eens gedacht aan het extra bijdragen aan jouw pensioen? Indien dit binnen de jaarruimte is kan je deze bijdrage namelijk aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. De jaarruimte verwijst naar het bedrag dat je jaarlijks kunt bijdragen aan jouw pensioen en tegelijkertijd kunt aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. In dit artikel leggen we uit wat de jaarruimte is, hoe je het kunt berekenen en waarom het van belang kan zijn voor het besparen van belasting.

Hulp bij het berekenen van de jaarruimte of opzoek naar advies?

Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het verschil tussen het maximale bedrag dat je fiscaal gunstig kunt sparen voor je pensioen en het bedrag dat je al hebt opgebouwd via jouw pensioenfonds. Het is belangrijk om op te merken dat de jaarruimte afhankelijk is van verschillende factoren, bijvoorbeeld het inkomen en de pensioenopbouw. De beschikbare jaarruimte kan dus elk jaar anders zijn.

Waarom de jaarruimte berekenen?

Uiteraard is het berekenen van de jaarruimte belangrijk voor het bepalen van de fiscale aftrek, maar daarnaast is het ook belangrijk voor een gedegen pensioenplanning. Door de jaarruimte volledig te benutten vergoot je jouw pensioenpot en je profiteert ook maximaal van de belastingvoordelen. De bedragen die je bijdraagt aan jouw pensioen zijn dan volledig aftrekbaar, wat betekent dat ze het belastbare inkomen verminderen en er zelfs mogelijk voor zorgen dat jouw inkomen in een lagere belastingschijf komt.

Hoe bereken je de jaarruimte?

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de jaarruimte te berekenen:

  1. Verzamel alle gegevens: bijvoorbeeld de informatie over de pensioenopbouw tot nu toe, jouw belastbare inkomen en eventuele andere pensioenregelingen.
  2. Bepaal het pensioentekort: trek het bedrag dat je al aan pensioen hebt opgebouwd af van de fiscale pensioenruimte. Het verschil is jouw pensioentekort.
  3. Bereken de jaarruimte: De jaarruimte is sinds 1 januari 2023 30% van het pensioentekort. Hou er wel rekening mee dat er een maximumbedrag geldt voor de jaarruimte, dit kan elk jaar anders zijn.
  4. Check het belastingvoordeel: Bereken het belastingvoordeel dat je kunt behalen door de jaarruimte te benutten. Dit helpt om te begrijpen hoeveel je daadwerkelijk voor de extra pensioenbijdrage terug zult ontvangen.

Voor een gedetailleerde berekening van de jaarruimte kan je de volgende formule gebruiken:

Jaarruimte = (belastbare inkomen – 13.646) x 30% – (6,27 x Factor A)

Hierbij is:

  • Bruto-inkomen is het belastbare inkomen.
  • A staat voor de factor-A van het voorgaande jaar, die staat in het UPO (Uniform Pensioenoverzicht) van het pensioenfonds waar je pensioen opbouwt.

Hulp bij het berekenen van de jaarruimte of opzoek naar advies?

Het berekenen van de jaarruimte is een belangrijke stap voor een goede pensioenplanning en om maximaal te profiteren van alle belastingvoordelen. Wij helpen je graag met het berekenen van jouw jaarruimte zodat je optimaal van de belastingvoordelen kunt genieten. Mocht je opzoek zijn naar advies omtrent het aftrekken van lijfrentepremies of de jaarruimte, ook dan helpen wij je uiteraard graag! Vul ons contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120