Contact formulier
Stel je vraag en wij zullen contact met je opnemen!
Heb jij één of misschien meer woningen? En wil je deze (deels) verhuren? Er zijn fiscaal gezien een aantal gevolgen waar je rekening mee moet houden. Op deze pagina zullen we je alle belasting gerelateerde gevolgen vertellen wanneer jij je huis gaat verhuren.
Er zijn verschillende situaties wanneer jij je huis gaat verhuren. Hier zitten ook andere belastinggevolgen aan. Wij zullen de gevolgen per situatie toelichten, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Wij helpen je graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Hier gaat het om een woning waar je eigenaar van bent en waar jij normaal gesproken ook woont. Maar het kan natuurlijk zijn dat je een periode weg moet voor werk, waardoor je niet zal verblijven in je eigen woning. Het is dan begrijpelijk dat jij jouw onderkomen voor deze periode wil verhuren aan iemand anders.
Wat dan wel handig is om te weten, is dat je 70% van de huurinkomsten moet opgeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ in box 1.
Wel heb je recht op een aantal aftrekposten. Ten eerste behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek. Maar hiernaast mag je ook de kosten aftrekken die direct te maken hebben met het verhuren van je woning. Je kan hierbij denken aan gas, water en licht, schoonmaakkosten, maar ook de kosten die je maakt om de verhuur aan te bieden.
Het gaat hier om het verhuren van een kamer of verdieping. Je woont er zelf dus in, maar verhuurt een deel van je woning.
Hierover hoef je niet altijd belasting te betalen. Er zijn namelijk een aantal vrijstellingen, deze worden kamervrijstellingen genoemd. Als je aan de voorwaarden voor kamervrijstelling voldoet, hoef je de huurinkomsten helemaal niet op te geven. Bovendien behoud je ook nog eens het recht op de hypotheekaftrek. Wel moet je het eigenwoningforfait optellen bij je inkomen in box 1.
Als je de vrijstelling wil krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
Voldoe je niet aan de bovengenoemde voorwaarden, dan geldt hetzelfde als bij de volgende situatie. Bovendien geef je dan ook het verhuurde deel van de eigenwoningschuld op als schuld in box 3.
Hier gaat het om een woning die je wel zelf bezit, maar waar je zelf niet in woont. Dit kan bijvoorbeeld een recreatiewoning zijn. In deze situatie gaat het iets anders in zijn werking.
Jouw tweede huis wordt de Belastingdienst namelijk gezien als vermogen. Om deze reden moet je de WOZ-waarde opgeven in box drie als ‘overige onroerende zaak’. De huurinkomsten hoef je in dit geval niet op te geven.
Aan de andere kant mag je ook een hypotheekschuld op deze woning opgeven in box 3, waardoor je effectief enkel belasting betaald over de waarde van de verhuurde woning – de schuld op de verhuurde woning.
Wanneer je een woning te koop zet, maar deze nog wel verhuurt via de Leegstandwet, hoef je de huurinkomsten helemaal niet op te geven. Tijdens periode van verhuur, moet je de woning in box 3 opgeven. Hiernaast mag je de hypotheekrente niet meer aftrekken van de belasting.
Hierbij kan je denken aan het verstrekken van beddengoed of handdoeken of het verzorgen van eten en drinken. Houd er rekening mee dat deze inkomsten dan onder ‘inkomen uit overig werk’ of ‘winst uit onderneming’ kunnen vallen. Dit is afhankelijk van bepaalde factoren. Verleen je extra service? Dan kan je het beste contact opnemen met een belastingadviseur.
Zit je na het lezen van deze pagina nog met vragen over het verhuren van je woning? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via de onderstaande gegevens.
Stel je vraag en wij zullen contact met je opnemen!
020 – 2170120
Amsterdamseweg 71A
1182 GP Amstelveen
E. info@belastingbespaarders.nl
T. 020 – 2170120
Maandag tot Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 08:30-17:00
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752