Belastingtips voor (startende) zzp’ers

Als (startende) zzp’er zal de laatste tijd niet bepaald de makkelijkste tijd zijn geweest om te ondernemen. Toch is het belangrijk om, juist in deze periode, het hoofd boven water te houden. Met onze belastingtips voor zzp’ers kan je de komende periode weer volop ondernemen!

1. Houd je uren bij!

Wil je gezien worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan moet je minimaal 700 uur op jaarbasis investeren in je onderneming. Wanneer je aanspraak wil maken op de aftrekposten voor ondernemers, moet je echter vaak minimaal 1.225 uur op jaarbasis besteden aan je onderneming. Onze tip is dan ook: houd alle minuten bij die te maken hebben met jouw onderneming: dus naast de uren die je werkt, zijn bijvoorbeeld de reistijd en tijd die je besteed aan administratie ook belangrijk. De Belastingdienst voert een strenge controle uit over deze uren, dus zorg dat je dit goed bijhoudt!

Versoepeling urencriterium. Door de coronacrisis mag je in de periode van 1 januari 2021 t/m 1 juli 2021 ervan uitgaan dat je minimaal 24 uur van jouw tijd per week in je onderneming investeert: ook wanneer dit niet het geval is.

2. Investeer optimaal!

Zoals hierboven genoemd: wanneer je als ondernemer gezien wordt voor de inkomstenbelasting kan je aanspraak maken op verschillende aftrekposten, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Zo bestaat er ook de investeringsaftrek. Ben je van plan te investeren in je onderneming? Plan deze investeringen dan goed in om optimaal gebruik te maken van de aftrekpost!

zzp'er belasting

3. Pas de KOR toe

Naast de aftrekposten, zijn er ook andere voordelen die jij als zzp’er kan ervaren. Ben jij een kleine ondernemer die niet meer dan € 20.000 aan omzet in een jaar heeft gemaakt? Pas dan de kleine ondernemersregeling (KOR) toe. De KOR is een vrijstelling voor de btw. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft te berekenen aan je klanten en ook geen btw-aangifte meer doet.

4. Houd geld apart!

Als zzp’er ben jij je eigen baas en dit betekent dat je geen werkgever hebt die automatisch loonbelasting inhoudt: je moet de btw en inkomstenbelasting dus zelf afdragen. Onze tip daarom: houdt sowieso 21% van je omzet apart en schat daarnaast twee keer per jaar de verwachte winst in waar je de inkomstenbelasting aanslag op aanpast. Hierdoor hoef je niet te schrikken wanneer je een brief van de Belastingdienst op de mat krijgt.

5. Middelen!

Als gevolg van de coronacrisis zullen veel zzp’ers een flinke deuk in hun omzet hebben ervaren. Herken jij jezelf hier ook in? Vergeet dan niet te middelen! Door je inkomen van drie aaneensluitende jaren te verdelen, kan je een deel van dit omzetverlies terugkrijgen.

Wij helpen je graag!

Ben jij zzp’er en heb je vragen omtrent de inkomstenbelasting of omzetbelasting? Of kan je onze hulp wel gebruiken? Wij helpen graag! Neem gerust contact op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120