Belastingtips voor zelfstandig ondernemers

De belasting kan een intimiderende taak zijn voor zelfstandig ondernemers. Vooral voor startende ZZP’ers. Je bent zelf verantwoordelijk over de aangiftes, boekhouding en natuurlijk sparen voor je pensioen. Om dit allemaal iets makkelijker te maken, geven wij hier enkele tips en tricks. Waar kan je het best op letten bij de belastingen en aftrekposten. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden waar de boekhouding aan moet voldoen en hoe kan je het best sparen voor je pensioen. Stuk voor stuk vragen waar ZZP’ers tegenaan kunnen lopen en die wij alvast voor je beantwoorden!

Optimaliseer jouw belastingen

De Belastingdienst biedt verschillende aftrekposten voor ZZP’ers om zo de te betalen belasting lager te kunnen houden. Voor deze aftrekposten is er wel voorwaarde waar je aan moet voldoen. Het is belangrijk dat je aan het urencriterium voldoet. Voor 2024 betekent dit dat je in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren hebt moeten besteden aan je onderneming. Zolang je aan deze voorwaarde voldoet, kan je gebruik maken van de volgende aftrekposten.  

Zelfstandigenaftrek, hiermee kan je als zelfstandig ondernemer €3.750 laten aftrekken van je belastbaar inkomen. Let wel op dat deze aftrekpost de komende jaren qua bedrag gaat dalen, dus maak er gebruik van nu het nog kan. Vanaf 2027 is het nieuwe bedrag namelijk nog maar €900. 

Startersaftrek, verhoog de zelfstandigenaftrek! Deze aftrekpost komt met twee extra voorwaarden. Je moet echt een starter zijn, oftewel, je zit in de eerste vijf jaar van je ondernemingsschap, en de andere voorwaarde is dat je in de laatste vijf jaar maximaal twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek. Wanneer je op allebei de voorwaarden ‘ja’ kan zeggen, mag je de startersaftrek gebruiken. Bovenop de zelfstandigenaftrek kan je €2.123 van je belastbaar inkomen aftrekken. Let op, je mag deze aftrekpost maximaal drie keer gebruiken.

Zakelijke kosten, deze zijn ook aftrekbaar. Dit is de btw voor kantoorartikelen, zoals laptops, telefoons en auto’s. Bewaar de bonnetjes en mogelijke facturen. Deze moet je laten zien als bewijs bij de aangiftes. 

Naast de aftrekposten heb je ook vrijstellingen die veel hulp kunnen bieden. Eén daarvan is de mkb-winstvrijstelling. Hiermee mag je vanaf 2024 13.31% van de winst negeren, niet belasten. 

Tips voor het boekhouden

Met je eigen bedrijf komt ook de verantwoordelijkheid om je eigen boekhouden op orde te houden. Dit kan je natuurlijk uit handen geven, maar dat kost geld en niet elke ondernemer kan dat veroorloven. De Belastingdienst stelt bepaalde eisen aan de boekhouding. Een paar voorbeelden hiervan zijn een duidelijke urenregistratie, facturen en bankafschriften, bewijs van mogelijke reiskosten en als laatste overige bonnetjes van kantoorartikelen. Vooral de urenregistratie kan lastig zijn om bij te houden. Probeer het dagelijks of wekelijks bij te werken, zodat je het overzichtelijk houdt. Wat zijn de belangrijkste aspecten van zo’n urenregistratie? Welke taken heb je uitgevoerd op de dag en hoeveel uur heb je daadwerkelijk aan besteed.

Een zakelijke rekening kan helpen om de financiën overzichtelijk te houden. Zo kan je makkelijker privé en zakelijke kosten gescheiden houden.

Begin te sparen voor je pensioen

Het is nu jouw taak om te sparen voor je pensioen. Gelukkig helpt ook hier de Belastingdienst een handje. Een deel van je inkomen mag je namelijk aan de kant zetten voor je pensioen. Dit wordt (fiscale) jaarruimte genoemd. Hoeveel je precies opzij mag zetten, wordt berekend met je inkomen van vorig jaar.

Het is en blijft verstandig om professioneel advies te vragen over belastingkwesties. Weet je bijvoorbeeld niet zeker of je aan alle voorwaarden voldoet voor aftrekposten? En hoe werkt die fiscale jaarruimte verder? Neem contact met ons op en wij kunnen je gegarandeerd verder helpen!

Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120