Huurinkomsten: waar wordt dit belast?

Wij merken dat er veel onduidelijkheid is over de huurinkomsten en waar deze worden belast. Deze onduidelijkheid begrijpen wij maar al te goed. Hoe je deze inkomsten opgeeft bij de belastingdienst, is afhankelijk van de situatie. Wij hopen dat we je hier wegwijs in kunnen maken met behulp van dit artikel!

Belasting nieuwe woning box 1

Tijdelijke verhuur van je eigen woning

Ga jij een tijdje weg uit je hoofdverblijf? En ga jij deze woning daarom tijdelijk verhuren? In dat geval moet je 70% van de huurinkomsten opgeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ in BOX 1.

Verhuur deel van de eigen woning

Kamervrijstellingen.

Wanneer je aan de volgende criteria voldoet, hoef je de huurinkomsten NIET op te geven:

  • De huurinkomsten waren lager dan € 5.249 (2018) en € 5.367 (2019);
  • Tijdens de hele verhuurperiode stonden jij en de huurder(s) ingeschreven op het adres;
  • Het is geen zelfstandige woonruimte (eigen keuken en toilet);
  • Het is geen kortdurende vakantieverhuur.

Voldoe je niet aan de kamervrijstelling?

Wanneer je niet aan de genoemde criteria voldoet, dan moet je een deel van de woning opgeven als bezitting. Bovendien geef je een deel van de eigenwoningschuld op als schuld in BOX 3.

Verder gelden de ‘normale’ regels voor de eigen woning. Wel wordt de eigenwoningforfait lager, maar heb je ook minder renteaftrek.

Verhuur tweede woning

De huurinkomsten van de tweede woning hoef je NIET op te geven. De reden hiervoor is dat een tweede huis onder BOX 3 valt. De Belastingdienst rekent over deze inkomsten namelijk een vast percentage.

VOORBEELD RENDEMENT

Aangezien sparen niet meer rendabel is en je wel wat spaargeld hebt, denk je erover na om een tweede huis te kopen voor de verhuur. Deze woning koop je voor € 350.000 en verhuur je voor € 1.750 per maand (€ 21.000 per jaar).

Je bruto rendement is dan op jaarbasis (€ 21.000 / € 350.000 = 0,06 x 100) 6%. En deze huurinkomsten zijn dus onbelast!

Let wel op! Je dient wel nog vermogensbelasting te betalen over de WOZ-waarde van de woning minus de eventuele hypotheekschuld op de woning. Ook dien je als huurder verschillende andere kosten te betalen, zoals bijvoorbeeld eventuele VVE-kosten.

Verhuur van een woning die te koop staat

Wanneer je een woning te koop zet, maar deze nog wel verhuurt via de Leegstandwet, hoef je de huurinkomsten helemaal niet op te geven. Tijdens periode van verhuur, moet je de woning in BOX 3 opgeven. De hypotheekrente mag niet meer worden afgetrokken van de belasting.

Let op: extra diensten

Wanneer je extra diensten aanbiedt, kan het zijn dat alle huurinkomsten wordt belast in BOX 1: resultaat uit overig werk of winst uit onderneming. Dit ligt aan het soort diensten die je aanbiedt.

Wij helpen je graag!

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen over de huurinkomsten? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande informatie.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120