Wat gaat er veranderen in de box 3 belastingheffing?

De belastingheffing in box 3: een veel besproken onderwerp. Het is de bedoeling om de belastingheffing in box 3 eerlijker te maken voor spaarders. De reden is dat sparen eigenlijk al jaren niets oplevert, waardoor het forfaitaire rendement in box 3 een stuk hoger uitvalt dan het werkelijke rendement dat je ontvangt over je spaargeld. Maar wat zal er nu precies veranderen aan de box 3 belastingheffing? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. 

belasting aangifte doen

Veranderingen voor 2022 geschrapt.

Ten eerste zijn de veranderingen die tijdens Prinsjesdag 2019 zijn aangekondigd van de baan. In dit artikel kan je hier meer over lezen.

Je zou nu denken: een logische stap zou zijn om belasting te heffen over het daadwerkelijke rendement. Toch blijkt dit in de realiteit een stuk lastiger.

Maar wat zal er dan wel veranderen?

De belastingheffing in box 3 zal vanaf 2021 zo aangepast worden dat de belastingdruk voor kleine spaarders en -beleggers daalt. Deze verandering is vooral bedoeld om de druk voor kleine spaarders te verlichten: al jaren wordt hier een oplossing voor gezocht.

Wat houdt deze wijziging precies in?

 • Heffingsvrij vermogen omhoog

  De vrijstelling zal stijgen van € 30.646 naar € 50.000 per persoon. Echter zal dit niet gelden voor de toeslagen en eigen bijdrage Wlz.

 • Stijging tarief

  Het forfaitaire rendement zal per 2020 niet meer belast worden tegen 30%, maar tegen 31%. Het doel hiervan is om zo de lagere inkomsten als resultaat van het heffingsvrije vermogen deels te compenseren.

 • Wijziging schijven en forfaitair rendement

  Belastingheffing in box 3 is onderverdeeld in drie schijven. Ook deze zullen in 2021 veranderen: hoog vermogen zal eerder onder een hogere schijf vallen. De schijven zijn onderverdeeld in een ‘vermogensmix’. Dit houdt in dat ze ervan uitgaan dat:

  • Schijf 1 bestaat uit 67% spaargeld en 33% beleggingen;
  • Schijf 2 bestaat uit 21% spaargeld en 79% beleggingen;
  • Schijf 3 bestaat uit 100% beleggingen.

  Het forfaitair rendement over sparen zal worden verlaagd van 0,07% naar 0,03%. Het forfaitair rendement over beleggen zal worden verhoogd van 5,28% naar 5,69%.

In het kort

Er gaat nu dus daadwerkelijk iets veranderen in de box 3 belastingheffing. Maar wat zal dit nu voor jou betekenen? Wanneer je minder dan € 220.000 aan vermogen hebt, zal je in 2021 minder belasting hoeven te betalen dan dat je nu doet. Voor fiscale partners is dit het dubbele. Het resultaat is dus duidelijk: het verlagen van de druk voor ‘kleine’ spaarders.

Wij helpen je graag!

Is voor jou nog niet helemaal duidelijk of dit een positieve of negatieve impact heeft op jouw situatie? Of heb je andere belastinggerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120