Voetbalpensioen en de 30% regeling

Profvoetballers in Nederland betalen relatief veel belasting (49,5% over het topinkomen in 2022), toch hebben profvoetballers in Nederland niet zo veel te klagen. Dit heeft te maken met het voetbalpensioen dat veel zekerheid geeft na de voetbalcarrière. Ook kunnen buitenlandse voetballers in hele specifieke gevallen gebruik maken van de 30% regeling.

Speciaal pensioenstelsel voor profvoetballers

Als je in loondienst werkt, kan je vaak via je werkgever extra pensioen opbouwen (of je spaart zelf voor je pensioen). Je werkt vaak totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Daarna ontvang je boven de AOW-uitkering het pensioen inkomen. Profvoetballers stoppen ruim voordat zij de AOW-leeftijd bereiken, daarom werkt het Nederlandse pensioenstelsel niet voor hun. Om dat op te lossen is er een speciale pensioenregeling voor profvoetballers in leven geroepen.

Voetbalpensioen

Over het algemeen wordt het opbouwen van een overbruggingspensioen niet gestimuleerd door de Belastingdienst, maar voor profvoetballers is een uitzondering gemaakt: het voetbalpensioen.

Voetbalpensioen Nederland

Het voetbalpensioen heeft als doel om de periode tussen het einde van de voetbalcarrière en de start van een nieuwe (of tot het pensioen) te overbruggen. De minimale looptijd is één maand en de maximale 20 jaar (240 maanden).

Máár dit voetbalpensioen is niet vrijblijvend; iedere voetballer die onder contract is van een Nederlandse club moet verplicht deelnemen. De hoogte van de inleg is ook afhankelijk van het salaris. Dit varieert van 15% bij een inkomen vanaf €2.167, naar 20% bij een inkomen vanaf €3.467, tot 30% bij een inkomen vanaf €4.767 (hierbij geldt een maximum van €5.525 per maand).

Buitenlandse voetballers: 30% regeling

De 30% regeling is een populair belastingvoordeel onder expats die vanuit het buitenland in Nederland in loondienst komen werken. Er zijn een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan. Onder andere het salariscriterium en dat je naar Nederland bent gekomen om te werken.

In het geval van profvoetballers moet je ook voldoen aan een schaarstevereiste. Het houdt in dat de deskundigheid van de voetballer nauwelijks te vinden is in Nederland. De Belastingdienst houdt rekening met drie factoren om dit te beoordelen:

  1. opleidingsniveau
  2. relevante werkervaring (2,5 jaar)
  3. beloningsniveau in land van herkomst is niet lager dan in Nederland

In de praktijk komt het er eigenlijk op neer dat alleen voetballers die interlands hebben gespeeld in aanmerking komen voor de 30% regeling. Deze voetballers hoeven vijf jaar lang geen belasting te betalen over 30% van het inkomen en geen spaargeld/vermogen op te geven.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw Nederlandse belastingaangifte? Wij helpen je graag bij jouw belastingzaken in Nederland. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120