Fiscale eindejaarstip 2022 #2

Zzp | Let op het urencriterium 2022

We zitten in het laatste kwartaal van 2022: als zzp’er de tijd om jouw belastingzaken zo optimaal mogelijk in te richten voor het einde van het jaar. Belangrijk is om te zorgen dat je aan het urencriterium voldoet. Om als ondernemer gezien te worden voor de inkomstenbelasting, moet je minimaal 700 uur per jaar in je bedrijf steken. Maar wil je gebruikmaken van alle belastingvoordelen voor zzp’ers? Dan moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur!

Let op: er zijn meer voorwaarden waaraan je moet voldoen om gezien te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Doe de ondernemerscheck als je twijfelt. 

Voorwaarden urencriterium

Om aan het urencriterium te voldoen, gelden in meeste gevallen de volgende twee criteria:

  1. Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming;
  2. je besteedt meer tijd in jouw onderneming dan aan andere werkzaamheden (zoals loondienst).

Deze tweede voorwaarde vervalt wanneer je in minimaal één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was.

zzp urencriterium

Ondernemersaftrek? Voldoe aan het urencriterium!

Als je nog twijfelt of je in 2022 het urencriterium gaat halen, zorg dan dat je wat extra tijd in jouw bedrijf steekt. Op het moment dat je aan het urencriterium van 1.225 uur voldoet, mag je namelijk gebruikmaken van de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor verschillende aftrekposten die jouw belastbare winst (en dus te betalen belasting) verlaagt:

  • zelfstandigenaftrek;
  • startersaftrek;
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
  • meewerkaftrek;
  • stakingsaftrek.

Zo haal je het urencriterium in 2022

De eerste stap is om een goede urenadministratie bij te houden; als ondernemer ben je hier ook toe verplicht. De Belastingdienst kan in sommige gevallen controleren of je daadwerkelijk aan het urencriterium hebt voldaan, in dit geval moet je bewijs leveren.

Wees gerust: alle uren die je besteed om jouw bedrijf draaiende te houden, mag je meetellen voor het urencriterium. Dus de tijd die je kwijt bent aan (uren)administratie, website onderhoud, klantcontact, reizen, etc. En natuurlijk niet te vergeten de directe uren die je werkt voor je opdrachtgever.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Ben jij zzp’er en kan je wel wat hulp gebruiken bij de administratie, btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting? Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120