Let op met schuiven box 3 vermogen rond peildatum
In de nieuwe spaarvariant (box 3) worden aandelen en overige bezittingen aanzienlijk hoger belast dan spaargeld. Het klinkt daarom aantrekkelijk om nét voor de peildatum van 1 januari 2023 jouw beleggingen of overige bezittingen te schuiven naar spaargeld. Om vervolgens na de peildatum de beleggingen weer terug te kopen om zo min mogelijk vermogensbelasting te hoeven betalen. Maar wees hier voorzichtig mee: zonder geldige reden wordt deze verschuiving op basis van de ‘peildatumarbitrage’ genegeerd.
Wij helpen je graag!
Kan je wat hulp gebruiken met de nieuwe spaarvariant box 3? Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Wat is peildatumarbitrage?
De peildatumarbitrage is opgenomen in de Overbruggingswet box 3, deze geldt tot er belasting wordt geheven over werkelijk rendement. Met deze regeling wil de Belastingdienst voorkomen dat mensen voor de peildatum box 3 (1 januari) hun beleggingen liquideren om zo vermogensbelasting te ontwijken. Koop je binnen drie maanden jouw beleggingen weer terug? Dan moet je de Belastingdienst kunnen voorzien met goede, niet-fiscale redenen.
Verdeling fictief rendement spaargeld en ‘overige bezittingen’
Het tijdelijk omzetten van beleggingen naar spaargeld klinkt ook niet gek. Kijk maar naar het verschil in rendement waar de Belastingdienst mee zal rekenen. De rendementen voor 2022 over spaargeld en overige bezittingen zijn als volgt (2023 nog niet bekend):
- Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
- Beleggingen/overige bezittingen: 6,17%
Voorkom peildatumarbitrage
Er komt een peildatumarbitrage periode van drie maanden, omdat dit lang genoeg is om de misgelopen winst hoger te laten zijn dan het belastingvoordeel.
Kies je ervoor om jouw overige bezittingen (zoals aandelen) op 31 december te liquideren en deze na 1 april 2023 weer terug te kopen? Dan valt dit buiten de peildatumarbitrage periode en ziet de Belastingdienst dit niet als misbruik. Dit betekent dat het rendement op spaargeld voor het hele jaar wordt gehanteerd over jouw vermogen.
Als je voor 1 oktober 2022 jouw overige bezittingen al hebt verschoven naar banktegoeden, is op 1 januari 2023 de peildatumarbitrage periode al verstreken en zou je jouw aandelen weer terug kunnen kopen zonder dat de Belastingdienst dit als misbruik ziet.
Gevolgen verplaatsen van beleggingen voor de peildatum
Wanneer je binnen de peildatumarbitrage periode jouw vermogen weer verschuift, wordt bij de bepaling van de box 3-heffing uitgegaan van de oorspronkelijke waarde van de overige bezittingen. Tenzij je goede, niet-fiscale overwegingen hebt om jouw beleggingen (of overige bezittingen) te liquideren voor minder dan drie maanden.
Handhaving op peildatumarbitrage
Het is niet zo makkelijk om de peildatumarbitrage te controleren. Bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting moet je aangeven of er sprake is geweest van peildatumarbitrage en of er niet-fiscale overwegingen zijn. De Belastingdienst kan in dit geval om bewijs vragen. Ook als je aangeeft dat er geen sprake is van peildatumarbitrage, kan de Belastingdienst dit steekproefgewijs controleren.
Hulp bij jouw vermogensbelasting
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
Kan je wel wat hulp gebruiken bij de vermogensbelasting? Of heb jij nog vragen over de peildatumarbitrage? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.
contactformulier in en wij nemen contact met je op
Vul onsbericht naar 020 – 2170120
Stuur je