De belastingregels voor thuiswerkenden en hun werkgevers
Vanuit je bed gelijk naar het bureau rollen om aan het werk te gaan. Geen files, treinen die uitvallen of barre fietstochten meer naar kantoor. Sinds de pandemie werken steeds meer mensen vanuit huis. Maar behalve de duidelijk voordelen die hierboven zijn benoemd, heeft het ook voordelen voor de belasting? Welke fiscale gevolgen zitten aan het thuiswerken? En wat zijn de gevolgen voor werkgevers die thuiswerkende werknemers hebben? Hieronder bespreken we een aantal aspecten die bij het thuiswerken komen kijken. Deze belastingwetten kunnen (jaarlijks) veranderen, dus het is zeker aan te raden om de zoveel tijd te checken of de voor jou relevante gevolgen nog gelden.
De werkkostenregeling
Heb jij een werk-laptop, telefoon of misschien zelfs een abonnement bij een sportschool via je werkgever? De kosten voor deze werk gerelateerde spullen kunnen door de werkgever belastingvrij worden gekocht. Dit wordt de werkkostenregeling (WKR) genoemd. Thuiswerkende werknemers die veel achter een bureau moeten werken, kunnen op die manier ook meubilair zoals bureaus en bureaustoelen aangeboden krijgen. Zo kan de werkgever ervoor zorgen dat de thuiswerkers altijd een fijne werkomgeving hebben zonder dat het bakken met geld kost. De WKR geldt niet alleen voor thuiswerkenden. Een regeling die erop lijkt, maar wel alleen voor thuiswerkende medewerkers geldt, is de thuiswerkvergoeding. Dit houdt in dat bedrijven hun thuiswerkers een dagelijkse vergoeding kunnen bieden om bijvoorbeeld kosten voor koffie, water en elektriciteit (deels) te dekken. Nee, dit zal zeker niet genoeg zijn voor de veel te dure cappuccino met havermelk en vanille. Het bedraagt een (belastingvrije) vergoeding van maximaal €1.80 per dag.
De aftrekposten
Om thuis te kunnen werken zijn er veel artikelen nodig. Dit gaat voor de Belastingdienst verder dan alleen de logische kantoorartikelen zoals laptops. Om daadwerkelijk te kunnen werken achter je laptop, heb je natuurlijk ook internet nodig. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kan het zijn dat je de kosten van al deze benodigdheden kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Hier zitten wel voorwaarden aan vast. Ben je benieuwd of jij aan deze voorwaarden voldoet? Voel je vrij om ons om hulp te vragen en dan checken wij het samen.
Internationale regels
Soms werk je thuis, maar niet je huis in Nederland. Ergens lekker warm aan het strand met een mocktail naast je. Deze internationale thuiswerkers lopen de kans om per ongeluk dubbele belastingen te moeten betalen. Om dat te voorkomen zijn er belastingverdragen van belang. deze helpen om duidelijkheid te krijgen welke belastingen je in het ene land moet betalen en welke in het andere land. Hoe dit precies per werknemer werkt verschilt. Het is daarom slim om een belastingadviseur in te schakelen, zodat je zo meteen niet in allebei de landen alle belastingen moet betalen. Dat zou toch zonde zijn van het geld. Voor werkgevers is het ook fijn om hier meer informatie over te hebben als ze zulke internationale medewerkers in dienst hebben.
Zoals altijd zitten er voorwaarden aan bepaalde belastingregels of zijn ze voor elk individu net verschillend. Dan komt er nog bij kijken dat de regels om de zoveel tijd neigen te veranderen. Vandaar is het verstandig om professioneel advies hierover te vragen. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken. De BelastingBespaarders kunnen geheel uitzoeken welke regels voor jou van toepassing zijn en wat ze voor jou betekenen. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de opties te bespreken hoe wij jou kunnen helpen.
Hulp bij jouw belastingaangifte
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.
contactformulier in en wij nemen contact met je op
Vul onsbericht naar 020 – 2170120
Stuur je