Prinsjesdag: waarom is het belangrijk voor belastingbetalers?
Wat is Prinsjesdag?
Prinsjesdag is een speciale dag in Nederland die elk jaar plaatsvindt op de derde dinsdag van september (dit jaar – 17 september). Op deze dag begint het nieuwe parlementaire jaar en spreekt de koning een troonrede uit waarin de regering de plannen voor het komende jaar schetst, voornamelijk rondom de nationale jaarbegroting. Later deelt de minister van Financiën de plannen met het de Tweede Kamer.
Wat betekent het voor belastingbetalers?
Het belangrijkste onderwerp van de toespraak van het staatshoofd is het belastingplan voor het komende jaar:
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Omzetbelasting
- Overdrachtsbelasting
- Bronbelasting (WHT)
- Energie- en klimaatgerelateerde belasting
Als belastingbetaler, of je nu werknemer, zelfstandige of werkgever bent, hebben de uitkomsten van Prinsjesdag in zekere zin invloed op je financiën, omdat alle belastingbetalers bijdragen aan de nationale begroting. De jaarlijkse aanpassingen van de btw en andere belastingen hebben ook gevolgen voor de kosten van goederen en diensten, waardoor je misschien minder of meer moet betalen voor de dingen die je koopt. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke aankondigingen uit de toespraak op jou van toepassing zijn en hoe ze je financiën het komende jaar zullen beïnvloeden.
Wat verwachten we?
- Verlaging voor box 2 en 3
Particulieren betalen belasting in box 2 als ze inkomen uit aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen) hebben en in box 3 als ze spaargeld en beleggingen bezitten, waaronder aandelen met minder dan 5% eigendom. Als er sprake is van een afbouw van de algemene heffingskorting, zal dit ook gevolgen hebben voor de netto belasting in box 2 en 3.
- Verhoging tarief box 1 + lager uitgangspunt
De meeste belastingbetalende inwoners in Nederland behoren tot box 1, waarin inkomen uit werk, freelance inkomen en de eigen woning vallen. Met de verwachte verlaging van de drempel voor de hoogste belastingschijf betaal je het hogere belastingtarief iets eerder dan voorheen.
- Verlaging van de MKB-winstvrijstelling
De MKB-winstvrijstelling betekent een verlaging van je belastbare winst, hoe hoger de winstvrijstelling – hoe minder inkomstenbelasting je betaalt. Momenteel is deze vastgesteld op 13,31% en de verwachting is dat deze zal dalen naar 12,03% of 12,7%.
- Beperking met betrekking tot giftenaftrek
Particulieren en bedrijven kunnen een bepaald percentage van hun budget gebruiken voor giften en dit kan een belastingvoordeel opleveren. Voor particulieren is het plan om dit voordeel te verminderen en voor bedrijven (B.V.’s) is het plan om de belastingvoordelen met betrekking tot giften volledig te stoppen.
- De vrijstelling voor groen beleggen in box 3 wordt verlaagd
Beleggen in een groenfonds levert in principe een lager rendement op, maar je krijgt wel een belastingvoordeel. Omdat je rendement op deze beleggingen lager is, kunnen de groenfondsen je ook geld lenen tegen een lager tarief. Als de overheid de vrijstelling voor groene beleggingen verlaagt, zullen de beleggers relatief meer belasting moeten betalen als de waarde boven het vrijstellingsbedrag uitkomt.
- De introductie van het heffingsrecht voor thuiswerken
Op basis van het aangekondigde wijzigingsprotocol van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland werd de vraag gesteld of werknemers die in het ene land wonen en in het andere land voor een bedrijf werken, in beide landen moeten worden belast, vooral gezien de opkomst van thuiswerken. De invoering van het recht om belasting te heffen op thuiswerk zou kunnen betekenen dat werknemers alleen worden belast door het woonland.
- Aanpassingen extraterritoriale belastingvrije percentages, inclusief 30%-regeling
Internationale werknemers die in Nederland komen werken, krijgen meestal een kostenvergoeding of belastingvrije mogelijkheden. Het plan is om de vorig jaar aangekondigde impactvolle wijzigingen met betrekking tot de 30%-regeling terug te draaien, maar wel een verlaging in te voeren op het voordeel van de 30%-regeling.
- Verlaging overdrachtsbelasting tweede woning
In Nederland betaal je in principe overdrachtsbelasting als je onroerend goed koopt. De overdrachtsbelasting voor de eerste woning kan 0% of 2% zijn. Voor de tweede woning (vakantiehuis, beleggingsobject) is de overdrachtsbelasting echter vastgesteld op 10,4%. Met de nieuwe veranderingen in de nationale begroting wordt een verlaging van de overdrachtsbelasting voor een tweede woning verwacht.
Onze partners bij A&H Finance behandelen vragen over onroerend goed en hoe je het beste je geld kunt investeren in het kopen van een huis. Op 18 september zullen zij een webinar geven over strategieën voor eigenaarschap van een tweede huis, inclusief recente juridische en financiële veranderingen waar je meer over kunt leren. Je kunt je hier aanmelden.
Wat we adviseren om te doen
Na Prinsjesdag kun je het beste contact opnemen met je belastingadviseur en met hem of haar bespreken hoe de nieuwe gevolgen voor het komende jaar je financiën zullen beïnvloeden. Samen kunnen jullie de verwachte belastingwijzigingen berekenen en, indien nodig, vroegtijdig bijsturen voor een optimaal 2025. De BelastingBespaarders kunnen je helpen met deze berekeningen, het invullen van je belastingaangifte en het beantwoorden van vragen over je belastingsituatie. Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier we zullen dan samen kijken hoe we je van dienst kunnen zijn in jouw individuele situatie.
Hulp bij jouw belastingaangifte
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
contactformulier in en wij nemen contact met je op
Vul onsbericht naar 020 – 2170120
Stuur jeWij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.