Nederlandse belastingstelsel
We helpen je graag bij al jouw Nederlandse belastingzaken. Hier vind je meer informatie over het belastingstelsel.
Werk & inkomen
Eigen woning
Vermogen
Fiscaal partners
Aftrekposten
Belastingregels
Werk & inkomen
Eigen woning
Vermogen
Fiscaal partners
Belastingregels
Aftrekposten
In Nederland werken we met het boxenstelsel. Je hebt verschillende soorten inkomen, deze worden weer onderverdeeld in drie boxen:
Je belastbare inkomen uit box 1 bestaat uit je inkomsten minus de aftrekposten. Denk bij je box 1 inkomsten aan loon/uitkering/pensioen, winst uit onderneming, maar ook het eigenwoningforfait en buitenlandse inkomsten. Denk bij de aftrekposten aan reisaftrek, persoonsgebonden aftrek (bijvoorbeeld studiekosten) en uitgaves voor inkomensvoorzieningen.
Deze box geldt alleen wanneer je (samen met je fiscale partner) meer dan 5% aanmerkelijk belang hebt in een organisatie. Denk hierbij aan aandelen, winst en/of opties om minimaal 5% van de aandelen te verwerven.
Box 3 is voor jou toepasbaar wanneer je vermogen hebt en boven de vrijstelling uitkomt. Hierbij kan je denken aan spaargeld, aandelen, crypto en een tweede woning.
Het stelsel verandert ieder jaar en juist hierom is het lastig om alle regels exact te kennen. Dit neemt niet weg dat het wel verstandig is om de basisprincipes van het Nederlandse belastingstelsel te kennen. Naast dat het je veel geld kan schelen, scheelt het ook wat stress. Het doel van deze pagina is om je op weg te helpen met de regels die het Nederlandse belastingstelsel kent!
Laat jouw gegevens achter in ons contactformulier of bel ons op 020-2170120 om de mogelijkheden te bespreken.
Van 1 maart tot 1 mei is het tijd voor de aangifte inkomstenbelasting van het jaar ervoor. Op het moment dat je een uitnodiging van de Belastingdienst krijgt, ben je verplicht aangifte te doen. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers (zzp’ers). Jouw inkomen wordt verdeeld over de drie bovengenoemde boxen, maar niet alle boxen zijn altijd van toepassing.
Soms kan het verstandig zijn om een voorlopige aanslag / voorlopige aangifte in te dienen. Dit zorgt ervoor dat je de belastingaanslag niet in een keer krijgt, maar maandelijks een bedrag ontvangt of betaalt.
Wij helpen je graag bij het indienen van een volledige en correcte aangifte inkomstenbelasting. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Volgens het Nederlandse belastingstelsel mag je sommige kosten aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Dit heeft als gevolg dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Denk hierbij aan giften aan een goed doel, zorgkosten en lijfrente. Lees meer over de aftrekposten inkomstenbelasting.
Heffingskortingen zijn een andere manier waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Wanneer je aanspraak maakt op een van de heffingskortingen, wordt de te betalen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen verlaagd. Het Nederlandse belastingstelsel kent verschillende heffingskortingen.
Het Nederlandse belastingstelsel kent vier verschillende formulieren om de aangifte inkomstenbelasting te regelen. Welk formulier voor jou van belang is, hangt af van jouw situatie. Er zijn vier formulieren:
Ook ondernemers (zzp’ers) doen jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting. Als je gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, kan je gebruik maken van aanvullende aftrekposten voor ondernemers.
Maar naast de aangifte inkomstenbelasting, krijg je als ondernemer ook te maken met de btw-aangifte. Hier geef je de btw op die je hebt ontvangen van klanten en betaald aan leveranciers.
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
We helpen je graag met jouw belastingzaken. Of dit nu gaat over de inkomstenbelasting, erfbelasting, schenkbelasting, btw-aangifte, een adviesgesprek of andere belastingzaken; wij helpen graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.