Alles over crypto-belastingen

Steeds meer mensen zetten een stap in de boeiende wereld van cryptovaluta, waar namen als Bitcoin en Ethereum steeds bekender worden. Maar hoe zit het eigenlijk met de belastingen op deze digitale activa? De Belastingdienst hanteert verschillende benaderingen voor crypto-investeerders. Of je nu als eenmanszaak actief handelt in crypto’s of deze als aanvullende werkzaamheid beschouwt, en zelfs als particulier in crypto’s investeert, de complexe wereld van crypto-belastingen wordt hieronder nader toegelicht.

Crypto-belasting voor eenmanszaken

Voor eenmanszaken is de belasting op crypto’s best ingewikkeld. Er zijn twee manieren om ermee om te gaan: actief beleggen of het als extra bedrijfsactiviteit beschouwen. De Belastingdienst kijkt naar ‘normaal vermogensbeheer’ of ‘meer dan normaal vermogensbeheer’. Bij het eerste valt het in box 3, bij het tweede wordt het inkomen belast in box 1. De criteria zijn niet heel duidelijk, maar het hangt af van je kennis, ervaring, tijdsbesteding en gebruik van hulpmiddelen.

Voor een eenmanszaak is er geen apart inkomen en vermogen; alles valt onder inkomstenbelasting. Crypto-handel via een eenmanszaak kan zowel in box 1 als box 3 belast worden. Overtollige liquide middelen zijn hier belangrijk, vooral als ze duurzaam overtollig zijn en in box 3 belanden. Bij aankoop van cryptovaluta met ondernemingsvermogen moet het binnen normale bedrijfsuitoefening vallen voor belasting in box 1, anders wordt het als verplicht privévermogen beschouwd (box 3).

Crypto-belasting voor particulieren

Net als eenmanszaken kunnen particulieren op twee manieren betrokken zijn bij crypto-handel: als passieve bezitters of als actieve handelaren. Voor de belastingaangifte van passieve bezitters is de waarde van de crypto op 1 januari van belang. Stel dat je in 2017 crypto hebt gekocht met een waarde van €300 en je moet er voor 2023 aangifte over doen. De waarde in 2017 is niet van belang, maar de waarde op 1 januari 2023 wel. Als deze waarde €700 is, geef je dit bedrag aan in box 3. Door het op 2023 te betrekken maak je het iets relevanter.

Crypto-belasting, aandelen bekijken

Particulieren die actief handelen in crypto vallen onder dezelfde categorie als degenen die handelen in regulier geld, zoals euro’s en dollars. Hierbij wordt het inkomen niet bij de aangifte vermeld, tenzij er extra inkomsten uit andere bronnen worden gegenereerd. Deze inkomsten vallen dan onder ‘overig werk’ of ‘winst uit onderneming’.

Aanvullende punten

  1. Een particulier kan ook crypto als loon ontvangen, en in dat geval moet de werkgever de waarde van de crypto op dat moment aangeven bij uitbetaling. Zo wordt de crypto als loon meegenomen in box 1 en dus ook zodanig belast. Hetzelfde geldt voor een ondernemer die in crypto wordt uitbetaald; dit wordt beschouwd als winst uit onderneming en belast in box 1.
  2. Een belangrijk aandachtspunt dat wordt beschouwd als ‘meer dan normaal vermogensbeheer’ is als je meer (voor)kennis hebt wanneer je crypto aandelen koopt of verkoopt. Hoewel dit zelden voorkomt vanwege de moeilijkheidsgraad, kan dit leiden tot marktmisbruik.
  3. Voor box 3 geldt een drempel van €57.000. Dit betekent dat naar het totale bezit in box 3 wordt gekeken, inclusief bankrekeningen, onroerend goed, beleggingen en leningen. Bezittingen in het buitenland worden ook meegenomen, hoewel niet alles belastbaar is. Als je onder de €57.000 zit, ben je vrijgesteld van belasting.

Voor een volledig begrip van jouw situatie, is het raadzaam professioneel advies in te winnen. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag bij het verduidelijken van deze complexe belastingkwesties!

Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120

 Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.