Belastingheffing van lucratief belang

Je kan op verschillende manieren beloond worden voor jouw werkzaamheden. De meest voorkomende beloningen zijn salaris, een bonus of winstdeling. Maar misschien ben jij wel eens beloond via een lucratief belang? Wat is lucratief belang en hoe zit het met de belastingheffing?

Wanneer is er sprake van een lucratief belang?

Een lucratief belang is eigenlijk een buitengewone beloning voor werkzaamheden. Vaak aan specifieke personen binnen een bedrijf, denk aan het management. Meestal gaat het hier om aandelen waar een zeer hoog rendement op kan worden behaald. We noemen een aantal voorbeelden van een lucratief belang:

  • Je krijgt de mogelijkheid om aandelen in het bedrijf waar jij werkzaam bent te kopen voor een lage koopprijs (verkrijgingsprijs lager dan de marktwaarde).
  • Het bedrijf heeft verschillende soorten aandelen en jij wordt beloond met een speciale aandelen van een bedrijf. Deze hebben meer voordeel dan de ‘gewone’ aandelen. Ook moet het aandeel van de andere soorten aandelen minder dan 10% van het totale aandelenkapitaal bedragen.
  • Jij krijgt preferente aandelen met minimaal een rendement van 15% per jaar.

Lucratief belang en de Belastingdienst

Maar hoe wordt het voordeel uit lucratief belang belast? Normale aandelen worden belast in box 2 of box 3. Vallen de aandelen in box 2, dan betaal je 26,9% belasting over het dividend. In box 3 wordt gerekend met een forfaitair rendement, waardoor je ongeveer tussen de 0,5% en 1,7% inkomstenbelasting over de waarde van de aandelen betaalt. Maar de Belastingdienst denkt anders over lucratieve aandelen of een ander lucratief belang.

een duo doet de jaarlijkse inkomstenbelasting

Lucratief belang valt in box 1, onder resultaat uit overige werkzaamheden. De heffing vindt pas plaats bij verkoop of realisatie. Dit betekent dat dividend of overige resultaten wordt belast tegen het tarief van box 1. In 2022 is het hoogste tarief 49,50%, een stuk hoger dan de heffing in box 2 en box 3 dus. Het lucratief belang wordt gewoon gezien als inkomen, wat belast wordt met een progressief tarief: niet erg fiscaal aantrekkelijk dus.

Verlies uit lucratief belang

Het behaalde voordeel uit lucratief belang wordt hetzelfde belast als winst uit onderneming. Maak jij verlies op lucratieve belangen? Dan mag je dit verlies aftrekken van jouw belastbare inkomen in box 1.

Lucratief belang of aanmerkelijk belang?

Een lucratief belang moet je niet verwarren met aanmerkelijk belang. Aanmerkelijk belang heb je wanneer je minimaal 5% van de aandelen in een bedrijf (bv/nv) hebt, dit wordt belast in box 2. Er kan worden gekeken om lucratief belang te belasten in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang). Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van middellijk gehouden lucratief belang. De heffing mag plaatsvinden in box 2 wanneer ten minste 95% van dit voordeel wordt gestort naar de aandeelhouder.

Wij helpen je graag!

Krijg jij te maken met lucratief belang en zoek je hulp bij de belastingaangifte? Wij helpen je graag met het indienen van een juiste en volledige belastingaangifte. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120