Fiscale oudedagsreserve (FOR): sparen voor later

Wanneer je in loondienst werkt, spaar je vaak aanvullend pensioen op via jouw werkgever. Maar wanneer je als zelfstandig ondernemer een aanvullend pensioen wil opbouwen, moet je dit zelf regelen. De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een regeling voor ondernemers waarmee je kan sparen voor je pensioen.

Vanaf 2023 waarschijnlijk geen oudedagsreserve meer

In de voorjaarsnota 2022 staat het plan om de fiscale oudedagsreserve te schrappen vanaf 1 januari 2023. Als de plannen doorzetten kan de FOR vanaf 2023 niet meer worden opgebouwd. Het bedrag dat al is opgebouwd, mag wel worden afgehandeld op basis van de huidige regels. Let op: de plannen zijn dus nog niet definitief. 

Voor wie is de oudedagsreserve?

Als jij gebruik wil maken van de fiscale oudedagsreserve moet je in ieder geval ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Weet je niet of je dit bent? Doe dan de ondernemerscheck. Bovendien zijn er nog twee andere voorwaarden:

  • Je moet aan het urencriterium voldoen waarbij je minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming steekt. Je mag alles meenemen in deze berekening, denk aan tijd voor reizen, administratie en eventuele scholing.
  • Aan het begin van het belastingjaar mag je de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Hoe werkt de fiscale oudedagsreserve?

Kies jij er als ondernemer voor om te sparen voor later? In 2022 is dit nog wel mogelijk. Je mag een deel van jouw winst reserveren, dit heet de fiscale oudedagsreserve. Er zit wel een maximum aan deze reservering. In 2022 is dit 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van €9.632. De oudedagsreserve wordt opgeteld bij jouw box 3 vermogen.

Dit bedrag zet je op de balans als reservering. Over deze reservering krijg je uitstel van betaling, je hoeft er dus niet direct belasting over te betalen. Dit doe je pas wanneer je met pensioen gaat (of stopt met jouw onderneming).

Belastingvoordeel op kort termijn

Zoals we eerder al vermeldden levert de FOR op korte termijn een belastingvoordeel op. Je betaalt de reserve pas op het moment dat je jouw onderneming stopt of met pensioen gaat. Veel ondernemers gebruiken dit belastingvoordeel om bijvoorbeeld te investeren in hun bedrijf.

Let op: als je verder niets doet met de FOR behaal je geen fiscaal voordeel. In tegendeel, het kan zelfs negatief voor je uitpakken. Wanneer het volledige bedrag bij jouw inkomen wordt opgeteld, kom je misschien wel in een hoger belastingtarief.

Storten lijfrente of banksparen

Wanneer je op lange termijn fiscaal voordeel wil behalen, is het verstandig om de fiscale oudedagsreservering in de tussentijd om te zetten naar lijfrente. Dit is namelijk fiscaal aftrekbaar, zolang je in je jaarruimte blijft. Je streept twee posten tegen elkaar weg: het vrijkomen van de oudedagsreserve en het storten lijfrente.

Op het moment dat je de lijfrente periodiek laat uitbetalen ga je er belasting over betalen. Hier zitten twee voordelen aan:

  • Je spreidt de te betalen belasting over een bepaalde periode.
  • Op het moment dat je de pensioenleeftijd bereikt, geldt een lager belastingtarief.

Maak optimaal gebruik van de FOR

Zorg er dus voor dat je de fiscale oudedagsreserve op een goede manier gebruikt, zodat je er op lange termijn ook een voordeel uit haalt. Kan jij hier wel wat hulp mee gebruiken? Wij helpen graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120