Studiekosten niet meer aftrekbaar vanaf 2022

Wanneer je een opleiding die je volgt zelf betaalt, mag je gebruikmaken van de aftrekpost studiekosten. Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste mag je geen recht hebben op studiefinanciering. Daarnaast moet de studie goed zijn voor je huidige of toekomstige baan en moet het een leertraject zijn. Maar vanaf 1 januari 2022 gaat er iets veranderen, jouw studiekosten zijn dan niet meer aftrekbaar.

studiekosten aftrekbaar

Tip: betaal je studiekosten nog in 2021!

In 2021 zijn de studiekosten die je maakt nog aftrekbaar tot maximaal € 15.000. Dus voldoet jouw opleiding aan alle eisen? Probeer dan een groot deel van de studiekosten in 2021 nog te betalen. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de studiekostenaftrek. Het bedrag dat je mag aftrekken van jouw belastbare inkomen vind je op deze pagina over de aftrekpost studiekosten. Ook vind je hier de kosten die wel en niet aftrekbaar zijn in de belastingaangifte.

Nieuw alternatief: STAP-budget

Dat de fiscale aftrek scholingskosten gaat komen te vervallen klinkt misschien demotiverend om te gaan studeren. Gelukkig komt de overheid met een alternatief: het STAP-budget, dit staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Binnen het STAP-budget kunnen werkenden en werkzoekenden vanaf 1 maart 2022 maximaal € 1.000 aanvragen om zichzelf te ontwikkelen voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Het doel is om meer kansen te creëren voor mensen om hun huidige baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden. Je kan dit STAP-budget één keer per jaar aanvragen bij het UWV. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de opleiding in het scholingsregister staat.

Wij helpen je graag!

Wil jij weten of je optimaal gebruik maakt van de aftrekposten? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens om de mogelijkheden te bespreken.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120