Stakingswinst bij bedrijfsbeëindiging
Wil jij jouw KvK bedrijf opzeggen, denk je eraan om jouw onderneming te verkopen of zet je een eenmanszaak om naar een bv? Dit zijn allemaal voorbeelden van staking van je bedrijf. In het laatste geval word je DGA in plaats van ondernemer voor de inkomstenbelasting. Bij bedrijfsbeëindiging moet je soms afrekenen bij de fiscus. Misschien krijg je wel te maken met stakingswinst en stakingsaftrek. Benieuwd of dit van toepassing is op jou? Lees dan vooral verder of neem contact met ons op!
Inkomstenbelasting over stakingswinst
Wanneer jij jouw bedrijf (deels) beëindigt of verkoopt, moet je inkomstenbelasting betalen over de stakingswinst. Maar wat is dit? Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de werkelijke waarde van het bedrijf op het moment dat je stopt. Dit wordt meestal veroorzaakt door:
- Stille reserves. Hier is sprake van wanneer een bezitting meer waarde heeft dan de fiscale boekwaarde. Denk hierbij aan een bedrijfspand dat gestegen is in waarde.
- Fiscale reserves. Hiermee kan je fiscaal voordelig geld opzij zetten voor toekomstige uitgaven. Denk hierbij aan oudedagsreserve. Als je jouw bedrijf stopt, mag je hier geen gebruik meer van maken en betaal je alsnog inkomstenbelasting over de fiscale reserves.
- Goodwill (meer waard worden van je onderneming bij verkoop door bijvoorbeeld naamsbekendheid).
Stakingswinst verlagen door stakingsaftrek
Je moet dus belasting betalen over stakingswinst. Ben jij zzp’er? Dan heb je recht op een belastingvoordeel: de stakingsaftrek. Dit is een bedrag (maximaal € 3.630) dat je mag aftrekken van de stakingswinst, om zo de te betalen belasting te verminderen. Goed om te weten is dat je maar één keer gebruik kan maken van de volledige stakingsaftrek. Hoef jij niet het hele bedrag te gebruiken? Dan kan je het resterende bedrag gebruiken bij een eventuele latere staking.
Geen belasting bij oprichting nieuw bedrijf
Stop jij jouw eenmanszaak, maar kies je ervoor om binnen een jaar alweer een nieuw bedrijf te beginnen? In dit geval hoef je geen belasting over je stakingswinst te betalen, mits je dit volledige bedrag investeert in jouw nieuwe onderneming!
Wij helpen je graag!
Bij het stoppen van je bedrijf komt best wel wat kijken. Het uitrekenen van de stakingswinst kan best ingewikkeld zijn. Wij helpen je graag met het berekenen en eventueel verlagen van de stakingswinst! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.
Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Bel ons:
020 – 2170120