Pensioen uit Amerika: belastingheffing

Geniet jij van je oude dag in Nederland en ontvang jij jouw pensioen vanuit Amerika? In dit geval is het belangrijk dat je goed let op het soort pensioen dat je krijgt én waar dit wordt belast. In dit artikel behandelen we de verschillende soorten Amerikaanse pensioenen en het land waar dit belast wordt. Als jij een pensioen uit de Verenigde Staten ontvangt, lees dan vooral verder en voorkom zo dat je dubbele belasting betaalt.

Hulp bij de belastingaangifte

Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om de mogelijkheden te bespreken.

Waar wordt jouw pensioen uit Amerika belast?

Er zijn verschillende soorten pensioenen in de Verenigde Staten. Het soort pensioen bepaalt of dit in Nederland of in de Verenigde Staten wordt belast. Ook is het soort pensioen belangrijk bij de bepaling van de soort belastingheffing (wordt het gezien als pensioen of vermogen?). In dit artikel zetten we de populairste pensioenen op een rij.

Staatspensioen uit Amerika (AOW)

In Nederland moet je jouw wereldinkomen opgeven, dus ook als je pensioen uit Amerika ontvangt. Wel goed om te weten is dat een Amerikaans staatspensioen wordt belast in de Verenigde Staten, dit staat in het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten. In dit geval blijf je dus altijd een belastingplicht hebben bij de IRS (belastingdienst van de VS).

gepensioneerd stel doen samen de belastingaangifte

Als belastingplichtige in Nederland geef je dit staatspensioen wel op in box 1 (inkomen uit werk en woning). Gelukkig kan je over het pensioen dat belast is in de VS in Nederland een vrijstelling claimen: de aftrek voorkoming van dubbele belasting. Ook al is dit pensioen niet in Nederland belast, wordt het wel meegenomen in de berekening van de bijdrage sociale zekerheid.

401k pensioen

Een 401k is een populair pensioenplan uit Amerika, opgezet door de werkgever. Sommige werknemers kunnen een bedrag investeren, wat bij uitbetaling meer waard is. Wat het 401k pensioenplan zo populair maakt is dat de investering van je bruto salaris wordt afgehaald en je er pas belasting over betaalt wanneer je het laat uitbetalen.

Maar wat als je dit laat uitbetalen wanneer je in Nederland woont? Volgens het belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland mag Nederland belasting heffen. Nederland ziet dit dan als pensioen en het wordt dus belast in box 1. De totale waarde van de 401k wordt niet gezien als vermogen en er zal dus geen box 3 belasting over worden betaald.

IRA pensioen

Lang niet alle werkgevers bieden een 401k pensioenplan aan. Een mooi alternatief is de IRA, dit staat voor “Individual Retirement Account” en is dus een persoonlijke pensioenrekening. Dit is een beleggingsaccount waarop je geld mag storen van je brutosalaris. Het verschil tussen een IRA en 401k is dat je bij een IRA zelf kan beleggen met het geld, bij de 401k is dit minder gebruikelijk.

De belastingheffing over een IRA werkt wel hetzelfde als bij een 401k. De uitbetalingen van een IRA worden belast in Nederland als pensioen (box 1). Het totale vermogen in de IRA wordt daarom niet belast in box 3.

Roth IRA pensioen

Een Roth IRA is ook een pensioenbeleggingsrekening en werkt hetzelfde als een gewone IRA. Het verschil is dat je bij een Roth IRA vooraf belasting betaalt en niet wanneer het wordt uitgekeerd (tijdens jouw pensioen). Om deze reden wordt de Roth IRA niet gezien als pensioen in Nederland, maar als vermogen. Je betaalt er dus geen box 1, maar box 3 belasting over.

Hulp bij de belastingaangifte

Ontvang jij pensioen vanuit Amerika? Dat maakt jouw belastingaangifte een stuk complexer. Zorg ervoor dat je geen dubbele belasting betaalt. Wil jij hier hulp bij of heb jij vragen over jouw pensioen uit Amerika? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120